Sarah Ali är hoppfull inför valet i Somalia. Foto: Hanna Larsson P4 Sjuhärad
BORÅS

Valet i Somalia väcker hopp

"En dröm som besannas"
1:33 min

Det stundar valtider i Somalia och i helgen har landet fått ett nytt parlament. Processen kritiseras av många somalier för att vara odemokratisk och korrumperad. Men valet väcker också hopp, trots att valet av ny president ställdes in idag.

26-åriga Sarah Ali flydde till Sverige för ungefär två och ett halvt år sedan och bor idag i Borås.

– Att få uppleva det här är en dröm som besannas, jag har vädligt höga förväntningar på framtiden och att Somalia ska bli kunna bli ett land i fred och med stabilitet igen, säger Sarah Ali.

Just nu läser Sarah Ali in sin högskolebehörighet i Borås. Hela hennes liv har präglats av krig och konflikt, och under hela hennes uppväxt har också Somalia saknat en fungerande regering. Även om den valprocess kritiseras av många somalier för att vara odemokratisk och korrumperad, säger hon att hon ändå måste våga tro på en bättre framtid. Och idag har hon följt nyhetsrapporteringen kring presidentvalet minut för minut.

I förslaget till Somalias nya grundlag, som det nya parlamentet nu ska ta ställning till, förbjuds kvinnlig omskärelse. Omkring 96 procent av alla somaliska flickor utsätts för könsstympning. Sarah Ali har länge kämpat mot könsstympning och jobbat för Röda halvmånen i Somalia. Lagstiftning är en viktig markering säger hon, men inte hela lösningen.

– Vi måste jobba medvetandehöjande också och sprida information, det handlar om att förändra djupt rotade traditioner. Men jag är hoppfull, en dag kommer vi se en föränding, säger Sarah Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".