1 av 2
Det är i höet de livsfarliga aluminiumbitarna hamnar som dödar kon. Foto: Alexandra Karlsson, P4 Sjuhärad, Sveriges Radio
2 av 2
Med hjälp av det här röret kan man få bort föremål av järn som kon fått i sig men inte aluminium. Foto: Alexandra Karlsson, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.

Aluminiumburkar dödar

Lantbrukare: ”Det är som vassa rakblad”
1:48 min

Mängder med kor dör av skräp som kastas utmed vägkanterna. Aluminiumburkarna hamnar i fodret och blir till dödliga skalpeller som dödar korna inifrån.

Varje år skadas och dör mängder med kor när de får i sig skräp som slängts ut med vägarna.

Enligt siffror från Svensk Djurhälsovård så skadas 2 000 kor varje år av vassa föremål som de får i sig. Svensk Djurhälsovård är ett veterinärt företag som främst arbetar med djurhälsofrågor rörande uppfödning av grisar, nötkreatur för köttproduktion och får.

Tommy Källmark som är mjölkbonde och har sin gård i Fristad tvingas avliva ett par kor om året efter att de blivit uppskurna inifrån av trasiga aluminiumburkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".