1 av 3
De små tågen är poplärarer än någonsin. Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.
2 av 3
Loken är oerhört starka och drar flera hundra kilo med lätthet. Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad.
3 av 3
Det var många turer som tågen fick köra. Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.

Minijärnvägen mer populär än någonsin

4:09 min

Fler besökare än någonsin har hittat till Sandlid och miniatyrångloken där. Banan stod klar för dryga 25 år sedan och är populärarer än någonsin.

På Sandlid i Borås har det körts med miniatyrånglok i över 25 år. Det kan kännas gammaldags och man kan lätt tro att det är något som dagens barn inte är intresserade av men faktum är att man i år haft fler besökare än någonsin tidigare.

Karl-Gustav Ryberg är ordförande för Borås Miniatyrånglokssällskap och berättar om vad som händer på en trafikdag på Sandlid.

1986 slogs dom sista rälsspikarna i på miniatyrångloksbanan på Sandlid utanför Borås. Då hade man jobbat med banan, som sträcker sig strax över 1 kilometer, i fem år. Banan är byggd helt skalenligt i skala 1:8 och loken är ofta exakta kopior av riktiga tåg och eldas med stenkol.

Banan ser fortfarande ut som den gjorde 1986 men trots det har man alltid fullt upp att göra berättar Karl-Gustav Ryberg.

Intresset för miniatyrångloken är fortfarande stort och har tillochmed ökat dom senaste åren, enligt Karl-Gustav.

I år har man haft rekord med runt 600 besökare varje gång man haft trafikdag. Även idag kryllar det av folk och besökarna var mycket nyfikna på tågen.

Mikael Medin

mikael.medin@sr.se
033-17 75 71

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista