Kortedala torg, där misshandeln ägde rum. Foto: Sveriges Radio.

Kortedalamisshandel i rätten i dag

"Det har varit en bitvis tuff utredning"
1:44 min

I dag startar rättegången kring den uppmärksammade misshandeln i Kortdala, där 61-årige Carl-Eric enligt åklagaren utsattes för synnerligen grovt våld. Från början misstänktes sju unga killar för delaktighet, men det är två - en femtonåring och en sextonåring - som sedermera åtalats.

Åklagare Carl-Henrik Andersson vittnar om en bitvis tuff utredning.
- Det har varit många inblandade, flera ungdomar, och det har varit ett medialt tryck som bitvis har varit ganska hårt. Och det har gjort att det har varit bitvis pressat, säger han. 

Många upprördes av händelsen den artonde mars, när 61-åriga Carl-Eric enligt samstämmiga vittnesuppgifter misshandlades svårt mitt på Kortedala torg. Över det grova våldet, de påstådda gärningsmännens unga ålder och det för många obegripliga i att ett bråk om en hund kan eskalera till en misshandel som av läkaren på akuten beskrivs som en av de värsta hon sett.

De två åtalade, en femtonåring och en sextonåring, har gjort vissa medgivanden, men hävdar att de agerat i självförsvar.

– Min klient ville hjälpa sin kamrat, som var i underläge mot mannen som var äldre och starkare, och han har alltså inte något brottsligt uppsåt över huvud taget, säger advokat Anders Lindstrand som förträder sextonåringen.

Det finns ingen teknisk bevisning, som exempelvis övervakningskameror, så åklagaren kommer att förlita sig på den långa rad vittnen som kommer att höras under de sex rättegångsdagarna - bland andra de fem som tidigare misstänktes för delaktighet.

Även Carl-Erik själv kommer att framträda i rätten.
- Med tanke på vad han har varit med om är det ett mirakel att han är i så pass gott skick som han är, säger åklagare Carl-Henrik Andersson. Men Carl-Eric minns ingenting av händelsen. Det är i stort sett tomt.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".