Det svenska bordtennislandslaget med coachen Glenn Östh och spelarna Mikael Appelgren, Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson höjer segerbucklan efter att ha besegrat Kina med 5-0 i matcher i herrarnas lagfinal vid bordtennis-VM i Dortmund, Västtyskland, 4:e april 1989. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX
WEBB-TV

Bordtennisundret skildrat av boråsare

Regissören: ”Bara ett land har brutit Kinas dominans”
1:16 min

Idag visar SVT en dokumentär om när Sverige lyckades slå stornationen Kina i bordtennis. En av upphovsmännen till filmen är regissören Henrik Georgsson från Borås.

Den fjärde april 1989 bröt Sveriges herrlandslag äntligen genom den kinesiska pingismuren. Det hade tagit dem tio långa år. Och Sverige slog Kina med ofattbara 5 - 0.

 När de började var de lekfulla tonåringar som reste till Kina för att se varför kineserna var så överlägsna, hur de skulle göra för att slå dem.

Vid VM 1989 hade de närstuderat kinesernas spelteknik och mognat i både sitt spel, sin gruppdynamik och sin kroppsliga förmåga.

Mikael Appelgren, Jörgen Persson, Jan-Ove Waldner var de tre som slutligen valdes ut att spela finalen. Tre ur en större grupp svenska världsstjärnor. Tre, fostrade av tidigare världsmästare som Stellan Bengtsson och av en tid då i princip alla spelade bordtennis.

Unika filmer ur privata arkiv illustrerar både tidsandan, ett dåtida Kina och hur unga dessa spelare faktiskt var.

Regi/manus/research: Henrik Georgsson, intervjuerna är gjorda av Jens Fellke och Helena Egerlid.

Text: SVT

Se filmen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".