1 av 2
Blendi och Teuta Bajramis hus i Borås tillhör fastigheterna som får sänkt skatt om systemet görs om. Foto: Maria Hansson.
2 av 2
Beskattad idyll. Foto: Maria Hansson.
BOSTAD

Tranemo förlorare om fastighetsskatten ändras

Familjen Bajrami: "För mig är det bra, men inte för alla"
1:10 min

En statlig utredning föreslår att fastighetsskatten ska beräknas på boyta istället för taxeringsvärdet. För många Sjuhäradsbor skulle det innebära en skattehöjning - flest finns i Tranemo.

För många Sjuhäradsbor skulle förslaget från Finansdepartementet om förändrad fastighetsskatt innebära en ökning av skattetrycket, men Blendi och Teuta Bajrami tillhör de som skulle få sänkt skatt.

– För vissa blir det bra, om det blir lägre för mig är det klart att det är bra för mig. Men de som får högre blir väl inte nöjda.

Om förslaget går igenom blir Tranemo den kommun i Sjuhärad där flest får höjd fastighetsskatt, hela 94 procent av bostadsägarna i Tranemo berörs. I Borås däremot får 78 procent lägre eller samma skatt som förut.

Blendi och Teuta Bajrami hör till de som gynnas av förslaget. Taxeringsvärdet på deras nyrenoverade hus gör att de i nuläget slår i taket för fastighetsskatten som idag ligger på 6825 kronor.

Utredningen föreslår att landet delas in i tre regioner som alla får olika tak för fastighetsskatten. Samtliga Sjuhäradskommuner hamnar i region två, vilket innebär att taket för fastighetsskatten höjs till 9 600 kronor. Går förslaget igenom genomförs förändringen 2015, och i sådana fall sänks Blendi och Teuta Bajramis skatt med över 2000 kronor.

– Vi får hoppas att det blir lite lägre för oss, så blir vi glada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".