1 av 2
Högskolan i Borås. Foto: Niclas Odengård.
2 av 2
Foto: Christopher Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Högskola

Högskolorna i Borås och Skövde slås inte ihop

Rektor Brorström: "Det är ingen bra väg"
1:39 min

Den tänkta sammanslagningen mellan högskolorna i Borås och Skövde ser ut att spricka. Borås vill gå sin egen väg och på sikt få status som universitet. Istället öppnar man för ett bättre forskningssamarbete.

Målet för högskolan i Borås är att bli det tredje universitetet i Västsverige, något som rektor Björn Brorström anser skulle vara viktigt både nationellt och regionalt.

– Jag är av den mycket bestämda uppfattningen att det inte är meningsfullt att gå ihop med en annan högskola och bli en större högskola utan att samtidigt få garantier om att bli ett universitet. Det är i universitetsbegreppet och i innebörden att vara ett universitet som utvecklingskraften ligger.

Efter att regeringen har minskat på anslagen till högskolorna i landet, så uttalade utbildningsminister Jan Björklund förra hösten att han anser att flera högskolor inte har förutsättningar att klara sig som självständiga lärosäten.

Regeringens agerande ledde till att flera utredningar tillsattes i Västsverige om vilken väg som är den bästa för de olika högskolorna. Ett par av de utredningarna lyfte tanken att högskolan i Borås och högskolan i Skövde skulle må bäst av att gå ihop.

Så sent som i går i Dagens Nyheter uttalade också rektorn för högskolan i Skövde, Sigbritt Karlsson att planerna på ett samgående mellan högskolorna i Borås och Skövde är långt gångna.

– Sigbritt Karlsson och jag har pratat om det här i ett och ett halvt år, men hon har nog haft en lite annan uppfattning kring modellen att man först skulle bli en stor högskola och därefter få universitetsstatus. Jag har gjort klart för Sigbritt Karlsson vilken min uppfattning är i den här frågan och varit tydlig med att det är den andra modellen vi måste jobba utifrån, säger rektor Björn Brorström på högskolan i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".