Shie Yamamoto och Berit Nilsson. Foto: Jenny Hellström, P4 Sjuhärad.
BORÅS

Japaner praktiserar i Borås

Japanskt vårdbiträde: ”Mer stressigt i Japan”
1:41 min

Borås stad har skrivit ett tvåårigt utvecklingsavtal med japanska äldreomsorgsföretag Ato-Kai. Avtalet innebär bland annat ett utbyte av praktikanter.

--  Jobbet som vårdbiträde i Japan är mer stressigt än vad det verkar vara i Borås, säger Shie Yamamoto efter första dagen på Kapplandsgatan.

Precis som i Sverige är det ganska svårt att rekrytera personal till äldreomsorgen i Japan, säger vårdbiträdet Shie Yamamoto - men just företaget hon arbetar på har låg personalomsättning.

– Vi ser att ett utbyte gynnar äldreomsorgen, säger Maria Björkman, verksamhetsledare på kommunen.

Det finns också likheter mellan de båda länderna.

– Precis som i Sverige är det ganska svårt att rekrytera personal till äldreomsorgen i Japan, säger vårdbiträdet Shie Yamamoto - men just företaget hon arbetar på har låg personalomsättning.

Utbytet innebär också att personal från Borås har möjlighet att åka till Japan, Shies handledare Berit Nilsson åker österut i oktober.

– För att få erfarenheter, jag har jobbat i 30 år men man är aldrig för gammal för att lära sig nya saker, säger Berit Nilsson.

De första dagarna i Borås har man hjälp av tolk, Shie kan ingen engelska och Berit pratar inte japanska. Men det har ändå funkat hyfsat, tycker 79-åriga Maj Karlsson en av de som bor på Kapplandsgatan.

– Hon var med när jag gick upp idag. Det är inte så lätt när man inte förstår språket men det gick bra iallafall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".