1 av 2
Foto: Anders Wiklund/SCANPIX.
2 av 2
Camilla Carlsson på fastighetsmärklarutbildningen i Borås tycker det är kul att utbildningen är så populär. Foto: Amanda Petersson.
BORÅS

Rusning till mäklarlinjen - snabba cash lockar

Tidigare student: "Inte sant att jobbet är enkelt"
1:41 min

Trots att bostadsmarknaden dippar vill allt fler bli fastighetsmäklare. Utbildningen på Högskolan i Borås är nu en av landets mest sökta, och bara var 57:e kommer in.

I år är det 2 300 sökande till de 40 platserna på fastighetsmäklarutbildningen i Borås, och det gör utbildningen till en av Sveriges 20 mest sökta.
En vecka innan skolan drar igång står runt 1 400 kvar i reservkön.

Enkla pengar
Camilla Carlsson är kontaktperson för fastighetsmäklarutbildningen, och hon tycker det är kul att utbildningen är så populär.

– Vi hoppas ju det är för att det är en bra utbildning! Men sedan tror jag också det är för att det är en tvåårig utbildning och många lärosäten har en treårig utbildning. Många som ska läsa till mäklare har väldigt bråttom och vill bli klara nu. Det geografiska läget i västsverige tror jag också bidrar.

Hon tror att en av orsakerna till varför så många vill bli mäklare är för att man tror att det är lättförtjänta pengar och för att det är en yrkesutbildning, där man får ett yrke efter utbildningen.

– Men jag tror framför allt att det är en kort startsträcka. Många tror att det är ett väldigt lätt sätt att tjäna pengar på men det är ett tufft yrke.

"Enkelt? Det är ju tvärtom"
Pontus Thoresson tog examen våren 2010 och jobbar nu som mäklare i Karlskrona. Han valde mäklarlinjen i Borås och var väl medveten om att det var en linje med högt söktryck. Innan han sökte in hade han hört att det krävdes bra betyg och höga poäng på högskoleprovet för att komma in.

– Konkurrensen på utbildningen märktes väl av främst för att det var en stor klass, men också för att alla ville vara bäst hela tiden.

Han är nöjd med sitt yrkesval och utbildningen, men menar att det är ett tufft yrke även om linjen i Borås bara var två år.

– Jag tycker väl att det är ett motiverat yrkesval, alltså antal studieår i förhållande till vad man tjänar och hur mycket tid man lägger på det. Dock finns det ju extremt mycket förutfattade meningar om mäklaryrket - att man tjänar guld och gröna skogar och att det är väldigt enkelt. Det är ju tvärtom.

– Två år i Borås, som utbildning ger det ju jättemycket att snabbt kunna få ett jobb, men när man väl jobbar med det sen - det är ju då man får dra lasset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".