1 av 2
Projektgruppen ser framåt. Foto: Joel Wendle.
2 av 2
Navets verksamhetschef Lotta Johansson kramar ett träd - nog så viktigt för miljön. Foto: Joel Wendle.
MILJÖ

"Mot en grönare värld" - elever blir ambassadörer

Borås Energi: "Barn får experimentera sig fram till vad som är rätt"
1:28 min

I tre år ska Borås Energi och vetenskapscentret Navet samarbeta för att öka kunskaperna om kretsloppet. Men i andra läget är inte de som ska göra jobbet - det ska elever i Sjuhärad.

Nu ska eleverna i Sjuhärad bli miljöambassadörer och skapa ett bättre kretslopp.
Borås Energi och kunskaps- och vetenskapscentret Navet ska i ett treårigt samarbetsavtal tillsammans öka kretsloppskunskapen i Borås och Sjuhärad.

Målgruppen är elever i klass ett till sex, och förhoppningen är att de ska ta med kunskaperna hem och påverka fler.

– Pedagoger kommer gå ut i klasser med experimentlådor så att barn får prova sig fram och lära sig vad som är rätt miljöinsats. Vi kommer även ha en häftig utställning här på Navet där man kan se hur kretsloppet fungerar, säger Jonas Holmberg - kommunikationschef på Borås Energi.

I förlängningen, vad hoppas du att detta ska leda till, att barnen får utbildning i kretslopp?

– Vi kan ju mäta väldigt konkret vad som händer i och med att avfallssorteringen blir bättre, utsläpp i vattendrag och liknande. Man ska veta att farligt avfall inte ska komma ut.

Lotta Johansson som är verksamhetschef på Navet - ni bygger upp en ny utställning...

– Det är runt 1 000 kvadratmeter kring olika kretslopp och system, en kraftfull satsning på eget skapande. Att man ska kunna bygga och testa själv. Man ska lätt kunna förstå hur stadens system fungerar och hur man ska kunna utveckla. Vi vill stötta barnens idéer, tankar och visioner för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".