Musikkåren är PR för hemvärnet, säger festivalens projektledare Annelie Jernberg, själv aktiv i hemvärnets musikkår i Borås. Foto: Jenny Hellström
FESTIVAL

Taktfast dag för utdöende musik

"Lyssna? Nej, jag ska äta pizza"
1:38 min

Mer musik i city, är något som efterfrågats - i dag fick alla som går i gång på militärmusik och parader sitt - då hemvärnets musikkår i Borås ordnade festival.

Klockan elva på lördagsförmiddagen började folk samlas på Sandwallsplats - hemvärnets musikkår från skånska Eslöv var först ut och inledde därmed årets festival.

– Jag tycker det här är jätteroligt, vacker musik och de är duktiga att spela - det krävs att man är musikalisk för att överhuvudtaget komma med i något sådant här, säger boråsarna Leif Fredman och Magnus Gillberg i publiken.

Det är fjärde gången sedan 2005 som hemvärnets musikkår anordnar festivalen, deltagarna kommer från hela södra Sverige - totalt 160 musiker.

– Vi gör det här för att visa på traditionen, det här är ju musik som riskerar att dö ut annars. Sedan vill vi också visa att blåsmusiken tagit nya väger, det är inte bara de traditionella marscherna utan all typ av musik, säger Annelie Jernberg, slagverkare i hemvärnets musikkår i Borås och också projektledare för festivalen.

Jernberg berättar att varje festival genererar ett uppsving - med nytt folk som vill börja spela. Själv är hon i 30-års åldern och det är också medelåldern för hemvärnets musikkår i Borås.

Men att döma av publikens sammansättning idag så var de flesta som uppskattade marschmusiken lite äldre - P4 Sjuhärad fångade tonårstjejen Rebecka som inte ville stanna och lyssna:

– Nej, jag ska iväg och äta pizza!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".