Blanketter för sjukpenningersättning. Foto: Mikael Kulle/Sveriges Radio

"Vård av barn kan likställas med arbete"

"Vård av barn kan likställas med arbete"
1:30 min

Att ta ut föräldrapenning samtidigt som man får sjukersättning från Försäkringskassan kan innebära att man riskerar att förlora rätten till sjukersättning.

Kammarrätten går på Försäkringskassans linje och nekar en kvinna från Västsverige sjukersättning eftersom hon tagit ut föräldrapenning, och då kvinnan tagit hand om barnen kan hon anses ha viss arbetsförmåga.

– Är det så att man har barn hemma ingår det också i den prövning som vi gör, och att vårda barn kan anses vara en viss arbetsförmåga även om man inte får lön för det, säger Helene Canvert och lägger till både hemarbete och vård av barn kan ju likställas med arbete.

Kvinnan lider av kroniskt trötthetssyndrom och diabetes och har en läkarbedömning som gör gällande att hon är helt arbetsförmögen. Men diagnosen kroniskt trötthetssyndrom är omdiskuterad, och då kvinnan har tagit ut föräldrapenning anser Försäkringskassan och Kammarrätten att det visar på att hon har en viss arbetsförmåga då hon klarat av att ta hand om sitt barn.

Och Helene Canvert på Försäkringskassan säger att hon förstår om den här domen kan göra att personer som har sjukersättning nu kan komma att dra sig för att ta ut föräldrapenning:

– Jo men visst, eftersom det ändå grundar sig på arbetsförmåga hela rätten till ersättning.

Och vad kan det medföra att man drar sig för det, hur ser du på det?

– Det är upp till var och en hur man vill göra, det kan inte vi lägga oss i, vi måste bara titta på hur bedömningen ska göras när man ansöker om den här ersättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".