Monica Johanssons pappas fynd från avloppgrävningen på 1970-talet visade sig vara en 6 000 år gammal stenyxa, konstaterar arkeolog Jerry Helliker. Foto: Jenny Hellström
ARKEOLOGI

Rena stenåldern i Kinna

"Några tusen år är den nog"
1:23 min

Ända sedan Monica Johanssons pappa grävde upp den i samband med att ett avlopp skulle anläggas på 1970-talet har stenbiten hängt med i familjen. Idag var dags att ta reda på vad fyndet egentligen är för något.

Platsen då var Hyltenäs, Öxnevalla - i samband med avloppsgrävandet fick Monica Johanssons pappa upp en sten som var lite annorlunda formad - ungefär som en yxa. Och det är också det, en yxa, familjen tänkt att det var men från vilken tidsperiod har man inte vetat.

-- Ett par tusen år är den nog i alla fall, säger Monica Johansson som har ett stort intresse för gamla ting.

Arkeolog Jerry Helliker kunde dock öka på yxans åldern med några tusen år. Idag fanns han på plats på 25-års jubilerande Arkeologidagen - i Mariebergsparken i Kinna för att kontrollera och värdera markbornas egna arkeologiska fynd.

– Det här är en trindyxa, 5 000-6 000 år gammal, från den tiden när man fortfarande inte hade jordbruk. Det var jägare och samlare som använde sådana här yxor till att hugga ned träd och annat, säger Jerry Helliker om yxan.

Den här har ju varit i familjen sedan 1970-talet, vad gäller när man hittar något - får man behålla det då?

– Ja, om de inte ligger på något som registrerats som en fast fornlämning eller om man hittar många föremål ihop, då ska de anmälas in till staten och lösas in, säger Jerry Helliker.

Finns det något ekonomiskt värde?

– Det kan det vara, vissa säljs ju, däremot om man hittar föremål av guld, silver, brons eller koppar - de måste alltid lämnas in, de får man inte behålla, säger Jerry Helliker, arkeolog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".