1 av 2
För Jozefina Persson väntar en intensiv höst. Foto: Hanna Larsson, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.
2 av 2
Jozefina Persson. Foto Hanna Larsson, P4 Sjuhärad, Sveriges Radio.

Boråspedagog handplockas för ny programserie om SFI

SFI-pedagog: "Jag är väldigt smickrad"
1:44 min

En av Sveriges främsta pedagoger i svenska för invandrare finns i Borås. Jozefina Persson är en av två SFI-lärare som handplockats för att medverka i en ny programserie som ska synliggöra arbetet inom SFI.

Det är Utbildnings Radion som ligger bakom satsningen och inspelningarna börjar redan den här veckan. Och för Jozefina Persson väntar en intensiv höst.  

– Jag är väldigt smickrad att jag blev utvald, men samtidigt vill jag säga att det finns många andra SFI-lärare som också är bra på sitt sätt.  

Det är förmiddag på Eductus i Borås och Jozefina Persson ska precis avrunda ett lektionspass.

I sju år har hon arbetat som SFI-lärare och ska nu dela med sig av sina erfarenheter i TV-rutan. Programidén går ut på att under några intensiva veckor låta åtta SFI-elever undervisas av två av landets främsta pedagoger. Ett mål är att synliggöra det viktiga och många gånger tuffa arbetet inom SFI, för både lärare och elever.  

– Det är viktigt att lyfta fram SFI så att människor kan få en chans att se och förstå vad vi gör och hur vi jobbar. Många vet inte det idag. Och sedan visa för våra politiker att vi faktiskt är en vanlig skola med levande människor, inte bara maskiner som bara ska producera språk och sedan gå ut och arbeta.  

Inspelningarna kommer att pågå under hösten, men sändningspremiär blir det först efter årsskiftet. Parallellt fortsätter Jozefina med sitt vanliga arbete här i Borås. Och jag frågar varför hon tror att just hon blev utvald.  

– Man har både den här undervisningssidan och den mänskliga sidan inom sig. Att man inte bara är lärare i klassrummet. Här skrattar vi och pratar om allt, och det skapar ett förtroende. Jag tror att det är det som mina kolleger har sett hos mig, att jag alltid kommer hit med ett leende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".