1 av 2
En ny busslinje kan snart bli verklighet. Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
100-bussen som trafikerar Borås - Göteborg. Foto: Joel Wendle/P4 Sjuhärad.

Ny busslinje från Göteborg till Borås industriområden

Olsson: ”Linjen behövs”
1:28 min

Kollektivtrafiken mellan Göteborg och Borås behöver utökas med en direktlinje mellan Göteborg och industriområdena Viared och Ramnaslätt. Kommunpolitikerna i Borås kommer med stor sannolikhet redan nästa vecka uppmana Västtrafik att starta den nya direktlinjen.

Pendlandet mellan Göteborg och Borås har ökat kraftigt under många år och förra året gjordes det runt 1,3 miljoner resor med busslinjerna 100, 101 och 102  mellan städerna.

Resandet har också fortsatt att öka i år, visar Västtrafiks statistik. Och ökningen väntas bli ännu kraftigare från och med januari, när det införs trängselskatt i Göteborg och det alltså därmed blir dyrare att pendla med bil. Regionens kollektivtrafiksekretariat uppskattar att enbart införandet av tränselskatten kommer att leda till att kollektivtrafiken till och från Göteborg ökar med sju procent.  

Det här innebär enligt Ulf Olsson att kollektivtrafiken behöver fortsätta utökas mellan städerna. Idag finns en direktlinje mellan Göteborg och sjukhuset i Borås, linje 102.

Och det är nu alltså ytterligare en direktlinje som Ulf Olsson vill få till, mellan Göteborg och industriområdena Viared och Ramnaslätt i Borås, som båda hyser stora företag med många göteborgare anställda.  

Kommunstyrelsens ordförande i Borås, socialdemokrat Ulf Olsson.

På måndag, den 3 september,  ska kommunstyrelsen ta ställning till om man ska uppmana Västtrafik att inrätta den nya direktlinjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".