Sahlgrenska foto: Erik Svensson, Scanpix
Sahlgrenska

Chefsbyten och rekryteringsproblem

"Det har varit en jobbig och turbulent tid"
1:47 min

Den ansvarige områdeschefen är utbytt, verksamhetschefen har uppmanats att träda tillbaka och kvalitetschefen har slutat på eget bevåg i efterspelet till hudcancermissarna på patologlogen vid Sahlgrenska.

− Att de här tre personerna har slutat eller kommer att sluta, det kan jag bekräfta men hur det exakt gick till har jag inga uppgifter på. Jag har informerats om skälen men jag ser ingen anledning att jag går in och kommenterar orsaker till chefsbyten, säger Mats Tullberg chefsläkare på SU.

Finns någon koppling till skandalen med de missade hudcancerproverna?

− Det har varit en väldigt jobbig och turbulent tid och det är fortfarande mycket som måste göras så i det här läget kan det vara bra att det kommer en ny chef med nya friska krafter.

Det var förra våren som det uppdagades att en specialistläkare vid SU under åren 2006-2011 systematiskt missbedömt vävnadsprover från födelsemärken. Av de drygt 2600 prover som han analyserat visade eftergranskningen att nära 200 prover var felbedömda.

Det som patologen bedömt som godartade hudförändringar visade sig i 43 fall vara malignt melanom och i 131 fall förstadier till malignt melanom.

Totalt drabbades 174 patienter av felbedömningarna varav en patient dog efter den felaktiga diagnosen.

Och nu kommer efterspelet som innebär ommöbleringar inom ledningen för patologen. Verksamhetschefen Mats Wolving är den som tvingas lämna sin tjänst.

− För min egen del är detta fullständigt prestigelöst och det finns ingen förtroendekris mellan mig och områdeschefen, säger han.

Så du upplever inte att du har fått sparken?

− Nej, men är det så man vill tolka det så är det egentligen ingenting som bekommer mig om folk tror att jag har blivit nerpetat från en post därför att man inte längre tror på mig.

− För mig är det fullständigt prestigelöst om det är jag eller någon annan som sitter på det här uppdraget. Det viktiga för mig är att den här verksamheten fungerar så bra som möjligt eftersom jag är en del av den.

Fram tills nu har patologen vid SU anställt tre nya specialistläkare från Östeuropa, samtidigt som man förlorat två som köpts över till Danmark. Nettotillskottet är alltså en patolog och för att klara uppdraget behöver SU rekrytera minst sju till.

− Vi är inte i hamn när det gäller att klara full bemanning än och exakt hur lång ifrån man är det kan jag inte svara på. Det arbetet pågår och det går åt rätt håll, säger Mats Wolving.

Patologer är en bristvara i hela Europa och sjukhusen slåss nu genom att bjuda över varandra för att locka dem till sig. Mats Wolving menar att det är orealistiskt att tro att man lyckas att rekrytera de åtta patologer som krävs för att klara uppdraget på ett bra sätt.

− Det är en väldigt stor risk att vi inte kommer att klara det. Att få in både den volym och dessutom den kompetens som är sådan vi skulle vilja ha det det är ju ganska orimligt att tänka att vi skulle klara det fram till den 31 oktober. Precis som vi kan rekrytera från EU så kan ju andra länder rekrytera från oss. Det här är en marknad där den som bjuder högst vinner.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".