Borås

30 års brevvänskap med Astrid Lindgren blev bok

3:34 min

Boken "Dina brev lägger jag under madrassen" som innehåller brevväxlingen mellan Astrid Lindgren och Sara Schwardt från Borås, har väckt stort uppseende. Korrespondensen varade 30 år, men det är först nu som den kan bli offentlig.

"Du tror kanske att jag skriver på det här sättet till en massa barn och ungdomar och jag skriver till dig av tvång. Men så är det inte. Det är bara till dig jag skriver i en sådan här brevväxling. Alla andra får ett brev och sedan punkt.

Varför skriver jag till dig då? Jo, för att det finns någonting hos dig som jag tycker om. Du har en känslighet i dig som jag tror kanske har blivit tillknölad då och då. Men du har behållit den och jag tycker helt enkelt om dina brev."

Så skrev Astrid Lindgren 1973 till den då 15-åriga boråsflickan Sara Schwardt.

Brevet var ett av många i en 30-årig brevkorrespondens mellan de båda, brev som nu i stort sett oavkortade blivit till en bok, brev som betytt oerhört mycket för Sara Schwardt.

– Med Astrid kände jag mig förstådd. Inte bara sedd, utan förstådd.

– Jag kände det som – hon förstod allt.

Sara Kvist

sara.kvist@sr.se
033-177564

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista