Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping. Foto: Jack Mikrut, Scanpix
BORÅS/NORRKÖPING

Lönsamt hjälpa ungdomar på glid

Kommunalråd: ”Det är inte cyniskt”
1:23 min

Borås har tagit ett första steg mot tidiga insatser för ungdomar på glid, genom att räkna på hur lönsamma insatserna är, på samma sätt som man räknar på investeringar i hus och vägar.
I Norrköping har modellen används i två år med bra resultat.

– Det är egentligen inget konstigt vi har gjort, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S). Vi använder den teknik som används för att beräkna investeringar i hus och vägar, men överfört det sättet att räkna på mänskliga investeringar.

Många undrar om inte det är cyniskt att räkna på det sättet, men det håller Lars Stjernkvist inte med om:

– Det är ju när man börjar räkna på vad man faktiskt tjänar som man inser att det som är mänskligt bra också är ekonomiskt klokt.

Genom en social investeringsfond ska kommuner ha extra pengar att satsa på att tidigt förebygga problem som kan uppstå för barn och ungdomar och på lång sikt minska ungdomsarbetslösheten. Men det är också en beräkningsmodell, där man kan räkna ut vilka ekonomiska vinster de tidiga insatserna får för kommunen.

– Pengar från fonden ska bara gå till projekt som ger kommunen ökande vinster eller minskade utgifter, på så sätt kan man satsa ännu mer pengar i framtiden, säger Lars Stjernkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".