Martti Valkonen, servicechef SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.
BORÅS

Sparprojekt blev dyrare

Servicechef: ”Det blev ingen besparing”
1:20 min

Ett projekt på Södra Älvsborgs Sjukhus som skulle spara pengar kostade istället mer pengar. Besparingarna skulle ske genom att vårdpersonal skulle ersättas med servicepersonal, men i praktiken fungerade det inte.

– Vi kan inte se idag att man kan spara pengar, det som var syftet med projektet, säger Martti Valkonen som är servicechef på SÄS.

Pilotprojektet i T-huset på SÄS inleddes i våras. Tanken var att ett serviceteam skulle ta över en del uppgifter som vårdpersonalen har idag, till exempel städning, matutdelning och ha koll på förrådsmaterial. Därigenom skulle antalet undersköterskor minska - och de som var kvar ägna sig mer åt själva vården.

Men det blev inte riktigt som politikerna hade tänk sig.

– Framför allt beror det på att vi hare svårt för att ta bort undersköterskorna från avdelningarna bemanning, schemaläggningen blir väldigt svår, säger Valkonen.

Det blev helt enkelt svårt att få ihop arbetsschemat för personalen. Så i stället för att göra besparingar på färre vårdpersonal, tillkom kostnader för servicepersonalen. Och därmed blev den tänkta besparingen i stället en ökning av kostnaderna.

– Ja det blir ju det i och med att vi behöver köpa tjänster från Regionservice samtidigt som vår personal är kvar i tjänst.

Hur mycket dyrare försöket blivit kan han dock inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".