Kistlunden består av en sten där namnbrickor fästs, medan kistorna grävs ned i närheten. Här finns plats för 15. Foto: Alexandra Karlsson P4 Sjuhärad
borås

Kyrkogården i Dalsjöfors får kistminneslund

1:30 min

Nu får Borås en av ytterst få kistminneslundar i landet. I och med det kan den som vill jordbegravas och samtidigt ligga på ett skötselfritt ställe. Till skillnad från de vanliga minneslundarna på kyrkogårdar där urnor begravs handlar det här alltså om hela kistor som grävs ner anonymt.

Kistminneslunden kommer att finnas i Dalsjöfors. Gunnar Alstéus är kyrkogårdsförman i Toarps pastorat, och visar hur det hela kommer se ut.

– Nu finns ett alternativ även för den som vill jordbegravas – ett gravskick som är skötselfritt. Vi tror att namnbrickorna kommer sitta på stenen, men det är inte helt klart.

Kistminneslunden är precis klar, så från och med nu finns kan den som vill jordbegravas men som samtidigt vill ligga på ett skötselfritt ställe göra precis det. Och det alternativet är ovanligt. Enligt Staffan Lundstedt som är kyrkogårdskonsulent på svenska kyrkans arbetsgivarorganisation så har han bara hört att det finns 3 kistminneslunder i hela Sverige.

– Många vet vad minneslundar är, och detta är samma princip med en namnbricka på gemensam plats. Dekorationerna kommer också ligga på samma plats. Vi kommer så gräs över platserna runtom där kistorna är nedgrävda, så det kommer inte synas någon skilnad. Då vet man inte exakt vart ens anhörige ligger, det är ungefär som asklunden.

I kistminneslunden kommer det finnas plats för 15 kistor, men Gunnar Alstéus säger att...

– Om det blir jätteefterfrågat så gör vi en ny plats, så att det får plats fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista