1 av 3
Ingegerd Nilsson framför Glasets hus i Limmared. Foto: Joel wendle P4 Sjuhärad
2 av 3
Mikael Persson. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
3 av 3
Kjell Svensson. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
tranemo

Stoltheten tillbaka i Limmared med Glasets hus

Projektledare: "Folk går rakare i ryggen"
1:34 min

Glasets hus i Limmared har blivit en stor succé. Huset invigdes i somras och efter fem månader har man redan haft 10 000 betalande besökare, konferensverksamheten går för högtryck och engagemanget hos Limmaredsborna är stort.

– Det är den mest bedrövliga budgeten någonsin, som jag gjort. Efter fem månader är den överträffad på helårsbasis fyra gånger. Så det är en lätt felräkning, säger Kjell Svensson, projektledare för bygget av Glasets hus och ordförande i den förening som nu driver verksamheten i huset.

Numera sjuder det av liv på dagarna i centrala Limmared, närmare bestämt i det nya Glasets hus.

Runt en brinnande glasugn arbetar glasblåsare för öppen ridå, en museidel visar glas från Limmared från tre århundraden. Dessutom finns ett café och på övervåningen en konferensdel.

Mikael Persson är byggnadesn arkitekt och konceptansvarige.

– Ett av syftena är såklart att få liv i ett döende samhälle.

– Vi träffar varje dag människor som vi ser gå lite rakare i ryggen. Speciellt den äldre generationer har varit med om en tillbakagång som varit oerhört märkbar. Plötsligt börjar man känna en slags stolthet, så det är väldigt possitivt, säger Kjell Svensson.

Antalet besökare har alltså vida överträffat prognoserna. Och det innebär också ett stort behov av ideella insatser. En av alla Limmaredsbor som ofta hjälper till på Glasets hus är Ingegerd Nilsson.

– Jag tycker det är väldigt roligt att gå hit. Jag känner ett engagemang här. Jag tror att Limmaredsborna i stort har fått det genom Glasets hus. Detta behövde vi i Limmared.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".