Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
västra götaland

Många frågor om klädinsamlingar

FRII: "Det finns väldigt många aktörer"
1:09 min

Den bristande kontrollen av klädinsamlingar är ett problem som ökar i hela landet. Det säger frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII. I Sjuhärad har flera aktörer dykt upp i år men på lappar som delats ut finns ingen information om vem som ordnar insamlingen och telefonnumret som finns på på lappen går inte att nå.

Varje dag ringer personer som är osäkra på om de kan lita på den nya klädinsamlingen som har dykt upp i kvarteret, berättar Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för FRII.

– Vi ser att det här med klädinsamlingar är någonting som växer. Vi får otroligt många frågor från allmänheten och medier som ser att det blir väldigt många olika aktörer. Ofta när man tittar närmare är det aktörer som har sin bas utomlands vilket gör att det är svårt för oss och för andra att faktiskt titta på om det är en seriös klädinsamling eller inte.

"Hjälp oss att hjälpa!"
"Vi hämtar ditt bidrag nu på tisdag", "Packa gärna i plast- eller papperssäckar". Så kan det stå på de lappar som många får hem i brevlådan eller har sett på anslagstavlor i trapphuset. Just nu florerar framför allt från fyra olika avsändare som vill ta emot dina gamla kläder, leksaker och skor, berättar Maria Ros Jernberg.

– Gemensamt för de här fyra aktörerna är att om man går in på deras respektive hemsidor så är informationen lite konstig och det är svårt att förstå hur de faktiskt ska använda de här kläderna.

I dag finns bara ett sätt som garanterar att pengarna går till välgörenhet – att aktören har ett 90-konto. Konton som börjar på talet 90 granskas av Svensk insamlingskontroll, bland annat ska minst 75 procent av de insamlade medlen gå till insamlingens ändamål.

Mer krav behövs
När det gäller klädinsamlingsboxar som står utställda runt om i Göteborgs stad vill nu en politisk majoritet i trafiknämnden se över möjligheten för kommunen att kräva ett 90-konto av dem som bedriver klädinsamlingar, säger trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S).

– Vi har insamlingsaktörer som inte vill redovisa sin ekonomi eller vart pengarna tar vägen, det finns det. Men hade vi kunnat knyta det till 90-konto hade människor kunnat vara trygga med att kläderna de skänker går till välgörenhet, säger Johan Nyhus (S).

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".