Hjärtstartare. Foto: Alexandra Karlsson P4 Sjuhärad
ulricehamn

Fler hjärtstartare ska göra Ulricehamn säkrare

Nu ska hela Ulricehamn hjärtsäkras. "Hjärtsäkert Ulricehamn" är en satsning på 1,6 miljoner kronor och målet är att det ska finnas 30 hjärtstartare i Ulricehamn senast den 31 januari.

Bengt Nilsson är projektledare för hjärtstart Ulricehamn, och berättar att hjärtstartare har räddat livet på flera i stan.

– En per år har det hänt, och tack vare hjärtstartarne har det räddat livet på dem.

Är det vanligare i Ulricehamn än någon annanstans, eller varför satsar ni på detta?

– Om man ser på hur lång tid det tar för ambulansen att ta sig ut, så inser man att de inte hinner. Då tycker vi att detta är en ganska liten kostnad för att kunna hjälpa sjukvården, och rädda liv. Kan vi rädda en per år så är ju kostnaden upptäckt.

Du har sagt att "alla ska utbildas". Vad innebär det?

– Alla som jobbar med handel inom tätorten och som ingår i cityföreningen. Men jag skulle vilja sträcka mig ett steg till och utbilda även alla som jobbar i affär och inte är med i föreningen. Vi försöker också får med dem. Kan man ha en hjärtsäker handelsplats, och en hjärtsäker arbetsplats, så måste det ju gynna alla. Detta är nog den bästa julklappen vi kan ge till Ulricehamn.

För varje minut som går från att hjärtat stannat tills att man får hjälp minskar chansen att överleva med 10 procent, berättar Bengt Nilsson. En av de tre som räddades tack vare att just en hjärtstartare fanns i närheten är Philip Moström.

– Jag föll ihop, det är det enda jag kommer ihåg. Jag finner inga ord för hur det kändes.

16 företag har hittills köpt in en hjärtstartare. Tanken är att det ska finnas 30 stycken i Ulricehamn. 20 i centrum och 10 på landsbygden. Camilla Ferm på Hotell Bogesund är en av de som valt att vara med i projektet.

– Det känns som ett bra erbjudande att kunna ge sina gäster och anställda en sådan trygghet.

Mer om hjärtstartare i Sjuhärad:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".