1 av 5
Simonsland. Här byggs nya Textilmuseet. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
2 av 5
Simonsland. Här byggs nya Textilmuseet. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
3 av 5
Översikt över Simonsland. Skiss: Kanico
4 av 5
Borås stads kulturchef Eva-Lotta Franzén. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
5 av 5
Jan-Olof Edman. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
BORÅS

Miljonsmäll för kommunen – oklart kring nya Textilmuseet

Kulturchefen: "Jag vet inte hur det här slutar"
2:05 min

Nya Textilmuseet på Simonsland blir flera miljoner dyrare än beräknat – på grund av att hyresavtalet är så avskalat. Trots att den nya hyran är betydligt högre än idag saknas flera grundläggande funktioner som Textilmuseet behöver för att kunna bedriva sin verksamhet.

En granskning av Borås stads hyresavtal med den privata fastighetsägaren visar att flera viktiga detaljer inte finns med i avtalet. Bland annat riskerar golvet att gå sönder och inbrottskyddet är för dåligt om det inte skjuts till mer pengar. Borås stads kulturchef Eva-Lotta Franzén bekräftar att det finns flera saker som hon anser borde finnas med i avtalet men som inte gör det.

– Ja, så är det ju. Vi har i alla fall framfört det här under processens gång, innan hyresavtalet skrevs men sedan har de av olika anledningar inte tagits med i hyresavtalet.

Inga lås i dörrarna
En såpass grundläggande detalj som lås i dörrarna inne i lokalerna ska bekostas av Textilmuseet. En annan sak som det nu har blivit diskussioner kring är en extra yta för magasinering i form av ett uppbyggt våningsplan inne i en av hallarna.

Det är kommunens lokalförsörjningskontor som förhandlat fram hyresavtalet åt Textilmuseet. Och enligt Jan-Olof Edman på lokalförsörjningskontoret, som varit med i förhandlingarna är det vanligt att till exempel funktioner som lås i dörrarna bekostas av hyresgästen och inte fastighetsägaren.

– Ja, det är det.

Otillräckligt hyresavtal
Det har uppstått en infekterad konflikt om avtalet för Textilmuseets nya lokaler på Simonsland. Kulturchef Eva-Lotta Franzén menar alltså att flera viktiga funktioner borde varit inskrivna i hyresavtalet men kommunens lokalförsörjningskontor, som förhandlat hyran med den privata fastighetsägaren, anser att de extra kostnader som nu tillkommer beror på nya krav från Textilmuseet.

– Jag ställer inte upp på att det är ett dåligt avtal. Vi håller nere kostnaderna, det är vår roll på lokalförsörjningsförvaltningen. Vi anser, som professionella byggare, att det här är tillräckligt, säger Jan-Olof Edman, lokalförsörjningsförvaltningen.

Inget inbrottsskydd, tunna golv
Men när P4 Sjuhärad granskar avtalet visar det sig vara väldigt allmänt skrivet. En viktig funktion som saknas är inbrottsskyddet – som nu måste förstärkas till en kostnad av över tre miljoner kronor. Ett annat exempel är golvet i utställningshallarna. Textilmuseet behöver ett kraftigt golv som tål tyngden av tunga textilmaskiner men i avtalet står det bara trägolv och fastighetsägaren vill nu lägga in ett betydligt tunnare och billigare parkettgolv, som enligt Textilmuseet inte kommer att hålla.

– Det är inte tillräckligt tjockt, säger Eva-Lotta Franzén, kulturchef.

Högre hyra – sämre lokaler
Hyran för de nya lokalerna blir drygt två miljoner kronor högre per år än nuvarande lokaler. För den summan hade museet och kulturförvaltningen räknat med fullt ändamålsenliga lokaler. Men nu visar det sig alltså att hyresavtalet är så knapphändigt skrivet att Borås stad kommer att få betala miljonbelopp i extra kostnader för att få lokaler som fungerar.

– Jag vet inte hur det här slutar, jag hoppas naturligtvis på att vi ska lösa det här men jag vet inte hur det går. Det får vi se, vi är ju mitt i det här, säger kulturchef Eva-Lotta Franzén.

Fyra till tio miljoner extra
Sammantaget uppgår de olika extra kostnader som tillkommer för avgörande funktioner som antingen inte finns med i avtalet eller som avtalats bort, till mellan fyra och fem miljoner enligt Jan-Olof Edman. Enligt andra uppgifter P4 Sjuhärad fått ska det handla om mellan fem och tio miljoner.

Och Jan-Olof Edman är tydlig med vem det är som får betala notan.

– Jag menar att det är kulturen som måste plocka fram de pengarna.

Infekterade konflikter, brutna löften och miljon för skattepengar.

Detta måste kommunen bekosta utöver hyran:

  • Lås på dörrarna
  • Hållbart golv
  • Planerat våningsplan till förvarning
  • Rätt säkerhetsklass i väggar
  • Rätt säkerhetsklass i fönster
  • Brandsläckare
  • Porttelefonsanläggning
  • Vissa lampor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".