Ida Legnemark (V) och Morgan Hjalmarsson (FP). Foto: Bo Thorin.
borås

Öppet till tre på krogen kräver Folkpartiet

1:28 min

Krogarnas öppettider i Borås har återigen hamnat i blickpunkten sedan Folkpartiet krävt att boråskrogarna ska få ha öppet en timme längre än idag, det vill säga till klockan tre.

Folkpartiet  Joakim Malmberg tog upp frågan om krogtiderna för ännu en omgång. Hans partikamrat Morgan Hjalmarsson höll med när kommunstyrelsen diskuterade frågan i går.

– Borås stad har ju blivit en storstad. Vi är inte en liten byhåla längre. Det är viktigt att vi anpassar öppettiderna till andra stora städer.

Mer våld
Ida Legnemark  talade för de rödgröna, som anser att nuvarande öppettider är helt rimliga.

– Det är ett beslut som vi grundar på den forskning som finns, som visar att har man öppet senare som blir det mer våld.

Morgan Hjalmarrson påpekade att krogar i Göteborg är öppna till klockan fem på morgonen.

– Ska vi ha en bra service till våra invånare, och till våra 10 000 högskolestuderande? Det är väl bättre att de sitter här i Borås på våra restauranger, istället för att de ska åka till Göteborg och sitta där.

Folkhälsan
Men Ida Legnemark vill ta ansvar för studenternas och andra kroggästers hälsa.

– Det är väldigt viktigt att politiken och kommunen tar ett folkhälsoansvar, och inte bara ser till dem som ropar om att de vill ha längre öppettider på krogen.

Handlar om service
Morgan Hjalmarsson håller med om att längre öppethållande kommer att betyda ökat supande.

– Det kommer det säkeret göra, men det är en servicefråga.

Är det inte också en folkhälsofråga?

– Jo, men det är en avvägning, och då tycker vi att den avvägningen är klockan tre på natten.

Frågan ska så småningom avgöras av kommunfullmäktige. I kommunstyrelsen fick igår de rödgröna stöd av före detta sverigedemokraten Krister Maconi i att krogarna i Borås ska stänga klockan två även i fortsättningen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista