tranemo

Tranemoskolorna bantas efter beslut i fullmäktige

4:02 min

Det blir nedläggning av skolan i Ambjörnarp och skolorna i Sjötofta och Ljungsarp blir F3 skolor. Det står klart efter en lång debatt i fullmäktige i Tranemo i går kväll. Beslutet togs efter votering med röstsiffrorna 22 mot 12, två ledamöter avstod.

Det var moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och socilademokraterna som drev igenom föslaget – men centerpartisterna var splittrade. Hälfter av centerns ledamöter röstade emot förslaget.

Elisabeth Pettersson var en av centerprtisterna som röstade emot förlslaget att bland annat lägga ner skolan i Ambjörnarp.

– Idag känner man en väldig stor sorg och besvikelse. Framförallt för de barn som inte kommer få gå i de små enheterna, utan bussas till större. Det är också en stor sorg och besvikelse gentemot landsbygdens befolkning och den utvecklingen där.

Vilka blir de allvarligaste konsekvenserna av beslutet?

– Det är ett mycket fegt beslut, eftersom man säger att vi ska ha F-3 skolor i Ljugsarp i och Sjötofta. De skolorna kommer bli så oerhört små attd de inte är hållbara. Det vet vi ju. Utan det här är ytterligare två skolor som kommer förvinna inom en ganska snar framtid. Det är ärligare att tala om hela förslagets omfattning. Jag tror att Grimsås har en sex, möjligtvis sju år kvar, sedan kommer den också införlivas i en storskola. Det är ett hån mot landsbygden att tro att man inte förstår.

Åsikterna inom partierna går isär, hur går man vidare?

– Vi inom centern kommer få mycket svårt. Vi var helt splittrade i frågan, och det kommer bli svårt för oss att gå vidare och jobba tillsammans igen.

Mattias Lindén
mattias.linden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista