Zaher Ahmadi kramar om sin gode man Ella Lundgren. Foto: Hanna Larsson
tranemo

Utvisning av Zaher skjuts upp efter överklagan

Zaher: ”Jag var jätterädd och ledsen”
1:28 min

I fredags kunde P4 Sjuhärad berätta om 17-åriga Zaher Ahmadi från Afghanistan som ska utvisas till Italien. I morse överklagades hans ärende till Europadomstolen, vilket gör att utvisningen stoppas temporärt.

I morse när Zaher Ahmadi vaknade visste han inte om han skulle sättas på ett flygplan till Italien under dagen. Nu står han och hämtar andan utanför polishuset i Tranemo efter ett möte med gränspolisen.

– Jag har bara sovit två timmar inatt, jag var jätterädd och jätteledsen innan beslutet kom, säger han.

Han är både omskakad och lättad efter beskedet att hans avvisning nu stoppas temporärt. Anledningen är bland annat att hans gode man Ella Lundgren överklagat beslutet till Europadomstolen.

– Den möjligen finns alltid, säger hon. Om Sverige anser att det inte gått rätt till har vi möjlighet att ta över ansvaret. Det är det vi kämpar för.

Zaher Ahmadi är ett så kallat Dublinärende. Vanligtvis innebär det att det land där personen först anländer i Europa också är ansvarigt för asylprövningen.

Men det finns en möjlighet för svenska myndigheter att frångå Dublinförordningen om det finns humanitära skäl. Men trots att Zaher utsatts för övergrepp och våld i Italien, har Migrationsverket ändå beslutat att skicka tillbaka honom. Nu hoppas Ella Lundgren att Europadomstolen kan vara en framkomlig väg. Men för Zaher Ahmadi väntar långa, oroliga dagar på besked.

– Jag vet inte vad som händer, men hoppas att det blir bra och att jag får stanna här, säger han.

Tidigare publicerat:

Zaher och god man Ella Lundgren. Foto: Hanna Larsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".