Krister Maconi, före detta SD-politiker i Borås, numera politisk vilde. Foto: Bo Thorin, P4 Sjuhärad.
borås

Avhoppade SD-politiker vägrar svara på frågor

Fem av sex sverigedemokrater i kommunfullmäktige i Borås har antingen hoppat av eller blilvit uteslutna, men fortsätter som politiska vildar. Bland annat skyller man avhoppen på hur den egna organisationen har agerat – men vägrar ställa upp för en intervju.

– Jag avvaktar [med att svara på frågor] tills vi är färdiga med budget.

Varför det?

– Jag bara gör det.

Det sa Krister Maconi i samband med kommunstyrelsen möte igår. Han är en av de sverigedemokrater som hoppat av från partiet – och är likt de andra i hans sits fåordig om orsaken. Han ställer inte upp på någon intervju.

Familjeskäl
Senast i raden att hoppa av är Dennis Fernholm. Han hänvisade då till familjeskäl till varför han inte ville ställa upp och ge sin syn på saken, något som även Krister Maconi har gjort.

Fernholm ville ha intervjufrågorna per mail i förväg, vilket han också fick - men vägrade ändå svara muntligt på frågorna. Innan han själv meddelade sin avgång, förklarade han ändå via mail att han har förståelse för de tidigare avhoppen.

Falska rykten
När Krister Maconi hoppade av förklarade han på sin blogg att det saknades förutsättningar för att bedriva ett kommunalpolitiskt arbete, och att orsaken främst finns att finns i den egna kommunföreningens styrelse, men även i distriktsstyrelsens agerande. Att måttet nu var rågat sedan personer inom den egna organisationen spridit falska rykten.

Mer om SD-avhopp:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".