sjuhärad

Kriminella lurar äldre att de är fastighetsskötare

0:53 min

Tjuvar hittar ständigt på nya sätt att lura äldre för att kunna stjäla av dem. Senaste trenden är att bluffa sig in i den gamlas hem genom att ringa på och utge sig för att vara fastighetsskötare som måste inte och kolla kranarna.

– Man tar sig in, och så ockuperar man den äldre genom att ta in honom eller henne i badrummet, sätta på kranen med full kraft och be "håll här så ska jag gå och kolla". Sedan går tjuven runt i bostaden och plockar på sig grejer, berättar Lotta Jofsford, ansvarig för brottsförebyggande arbete hos polisen i Sjuhärad.

Sen den 1 november har det kommit in 4 anmälningar om stölder som gått till precis såhär från olika platser runt om i Sjuhärad. Polisen har inga spår efter vem som kan ligga bakom, och tror att fler än dem som anmält kan ha utsatts för samma sak.

– Det kan finnas mörkertal, jag är rädd för det. Dessutom kan det vara så att det är lite skämmigt att göra en anmälan när man inser att man blivit lurad. Men det är absolut så att vi behöver få in alla uppgifter som finns, annars kommer vi inte åt de här människorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista