1 av 3
Simonsland, nya textilmuseet. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
2 av 3
Kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
3 av 3
Jan-Olof Edman. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
borås

Pengabråk om kostnader för nya Textilmuseet

Kulturnämndens ordf: "Vi har inte de pengarna"
1:37 min

Kulturförvaltningen får ta den ekonomiska smällen på flera miljoner kronor som P4 Sjuhärad berättat har uppstått i samband med flytten av Textilmuseet till Simonsland, säger lokalförsörjningskontorets Jan-Olof Edman. Men från kulturen slår man ifrån sig.

Det här är saker som borde ingå i hyran och att nu punga ut med extra miljoner går inte, menar kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren.

– Vi har inte de pengarna, så i det läget måste vi ju begära extrapengar, säger Bengt Wahlgren, kulturnämndens ordförande.

Trots att kommunen ska hyra nya lokaler för Textilmuseets räkning på Simonsland, och det till en årlig extra kostnad på drygt två miljoner kronor, saknas alltså flera grundläggande funktioner i fastigheten - saker som nu tillkommer med en total prislapp på minst fem miljoner kronor. Om det här berättade vi igår.

Det handlar om både smått och stort: från lås, brandsläckare, ett loft för maganisering och det så kallade skalskyddet - alltså extra förstärkning i väggarna för att skydda från inbrott.

– För mig är det en självklarhet att ett museum, vilket det än är, ska ha ett skalskydd, slår Bengt Wahlgren kraftfullt fast.

Han säger också att han är både förvånad och bestört över att detta inte ingår och att kostnaderna nu läggs på kulturförvaltningen, då detta är saker som borde ingå när man hyr lokaler.

P4 Sjuhärads granskning visar också att kulturen påtalat dessa funktioner under resans gång.

Från Lokalförsörjningskontorets sida, som är den som förhandlat fram det knapphändiga hyreskontraktet, anser man dock att det är underförstått att det tillkommer extra kostnader. Samtidigt är Jan-Olof Edman på lokalförsörjningen självkritisk och medger att det inte finns några pengar avsatta till det här.

– Det här skulle varit med i en budget från början, det kan jag villigt flagga för. Där har vi på lokalförsörjningsförvaltningen brustit.

Infekterade konflikter, brutna löften och miljon för skattepengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".