"Carl" berättar om sitt paragraf 13-ärende. Bilden är ett montage.
borås

Polis avlägsnade kvinna – döms för tjänstefel

Biträdande länspolismästare: "Domen måste beaktas"
1:07 min

I november förra året plockade polismannen in en då 25-årig kvinna i polisbussen på en gågata i Borås och köra henne tre kilometer utanför stan. Där dumpades hon ensam vid ridhuset, utan vare sig pengar eller telefon. Idag dömdes polismannen för tjänstefel.

Idag kom domen med den polisman som mitt i natten förde bort en kvinna från centrala Borås och dumpade henne tre kilometer från stan. Polismannen döms för tjänstefel och ska betala dagsböter på 12 000 kronor.

Domen slår fast att en person endast får köras bort om den stör den allmänna ordningen. Det får inte avgöras av att den enskilda polisen känner att någon är otrevlig eller störig. Och här menar rätten att det inte funnits någon laglig grund för att föra bort kvinnan.

Måste beakta domen
Biträdande länspolismästare Morgan Orvenholt påpekar att det är viktigt att
man alltid har stöd i lagen för den här typen av ingripanden, och säger att om det behöver klargöras vad som gäller så måste polisen göra det.

– Det är viktigt för oss att det hela tiden när vi vidtar tvångsåtgärder mot allmänheten finns lagastöd av de regler som finns. Om vi kan identifiera att det finns något behov av att ytterligare behov att informera och utbilda så får vi naturligtvis göra det.

Den fällande domen kommer ses över för att se om man kan hitta oklarheter som kan behöva förtydligas för poliser. Men Morgan Orvenholt ser det som att man i de flesta fall följer lagen, och ingriper på rätt sätt.

– Om domen visar på ett felaktigt agerande måste det beaktas. Vi ska inte agera på det sättet. Men jag skulle generellt säga att vi använder lagstiftningen och agerar på ett klokt och omdömesgillt sätt.

Stod på gågatan
Det var en novembernatt för precis ett år sen som en polisbuss var på väg mot Stora torget i Borås och körde på en av gågatorna som leder dit. Den 25-åriga kvinnan, i dag 26 år, stod då tillsammans med två bekanta mitt i gågatan. Kvinnan har berättat att hon inte uppmärksammade polisbussen förrän en polisman kom springande mot henne och ryckte tag i henne.

Polismannen hävdar däremot att kvinnan hela tiden var vänd mot polisbussen och att hon demonstrativt vägrade flytta på sig. Enligt polismannen var det kvinnan som var aggressiv, medan kvinnan alltså hävdar att det var poliserna som var aggressiva mot henne.

Kördes till ridhuset
Det hela slutade med att den åtalade polismannen tog beslutet avlägsna kvinnan från centrum och hon kördes iväg till ridhuset ett par kilometer utanför stan, där hon släpptes av. Kvinnan har berättat att hon då var livrädd och tvivlade på om det var riktiga poliser som körde iväg henne. Eftersom hon inte är från Borås kände hon inte igen sig. Hon hade bara en tunn jacka på sig och varken mobil eller plånbok med sig. Till slut lyckades hon få lift tillbaka till stan av en kvinna som stannade med sin bil.

Tidigare publicerat

Det var på den här gatan i Borås där händelsen inträffade. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad

Tidigare granskning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".