borås

Förskolechef DO-anmäls för rasistiskt uttalande

Områdeschef förskolan: "Detta har inte hänt"
1:12 min

En förskolechef i Borås kommun har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen DO för etnisk diskriminering. Bland annat ska chefen på ett föräldramöte ha sagt sig avstå från vikarier om det bara finns invandrare att välja på.

Anmälarna skriver att de inte känner sig välkomna på den aktuella förskolan.

– Vi känner oss trygga i att vi inte känner igen oss i det vi anklagas för. Det känner vi inte ens igen. Jag har pratat med den aktuella förskolechefen som blev väldigt förnärmad, för det här finns inte ens i hennes minnesbild, och inte ens i hennes sätt att tänka som chef, säger Håkan Anving, områdeschef för förskolan.

Att chefen skulle ha sagt och gjort diskriminerande saker mot invandrare ställer sig föskolan helt emot. Anmälan handlar om att chefen vid ett föräldramöte ska ha sagt att hon undviker att ta in vikarier med invandrarbakgrund, och att hon avstår från att ens ta in sjukvikarie om det bara finns invandrare att välja på.

– Det har vi inte sagt och vill inte ens stå för. Det är mycket illa att detta kommer ut, för detta är något som inte får hanteras så.

Vet du att hon inte sagt så?

– Så fort jag fick veta detta av er så ringde jag chefen omgående, och kunde möta upp henne här i huset omgående. Hon var mycket illa berörd. Hon har arbetat med både svenskfödda och utlandsfödda i ett mångårigt yrkesliv, och vill inte ens tänka tanken att göra skilnad på de båda grupperna.

DO har tagit beslut om att de inte kommer ta upp och driva anmälan vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".