Inger och Kjell Jonsson, präster från Sjuhärad som bott och arbetat i Gaza. Foto: Sara Kvist P4 Sjuhärad
gaza

Sjuhäradspräster om situationen i Gaza

Präst: "Sker mot bakgrund av handelsblockaden"
1:20 min

Den vapenvila som utlystes på Gaza igår har ännu inte inträtt och stämningen i området är spänd.  Prästerna Inger och Kjell Jonasson har varit stationerade i mellanöstern i många år. De säger att matfrågan är mycket svår att lösa nu under konflikten.

Israels blockad av varor till Gaza har nu pågått i sex år.

– Det är mot bakgrund av den här hårda blockaden, där det är begränsningar på alla områden och införsel av varor och livsmeddel som detta händer. Istället har tunnlarna mot Egypten tagit över. Det är helt okontrollerbart vad som har gått igenom. Man kan ju tänka sig de nya missilerna med lång räckvidd.

Så när man kan kringå blockaden och ta in varor – då väljer man att ta in missiler?

– Det är det lukrativaste. Vapenhandeln är ett svart kapitel på den här jorden, och de som skor sig på detta, säger Kjell Jonasson.

– Sedan har man haft ett fiske som man kunde överleva och försörja sig på. Från början hade man 20 nautiska mil som man fick fiska på. Det området har minskats i omgångar. Först blev det 12 nautiska mil, sen 6, och nu är det bara 3. Där inne finns inte så mycket fisk som de kan äta, säger Inger Jonasson.

Vad händer om man bryter mot gränsen?

– Det finns israeliska patrullbåtar som bevakar hela tiden. Israelerna är rädda att de ska föra in angreppsmissiler. I den mån folk överskrider gränsen så blir de beskjutna. Det finns de som har dödats, säger Kjell Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".