Foto: Fredrik Sanberg/Scanpix
borås

Förskolefrågan het i budgetdebatten

1:20 min

Förskolorna blev ett hett debattämne när Borås kommunfullmäktige diskuterade nästa års budget i går. Framför allt handlade diskussionen om hur många barn det är i olika förskolor och grupper.

Moderaternas Anna Christensen, ordförande i stadsdel Öster, var kritisk.

– De rödgröna säger att de satsar på de yngre barnen, F-3. Men vad händer med förskolan? Då menar jag riktade satsningar som faktiskt ger mindre barngrupper och mer personaltäthet.

Det ansvarige kommunalrådet Lena Palmén menar att de rödgröna har satsat.

– Vi har avsatt fyra miljoner kronor i vår budget. Jag vet att det inte är jättemycket pengar, men det är ändå fyra miljoner för att komma till rätta med detta. Om man tittar på siffrorna så kan man se att det sker en vändning. För 2012 så var det 6,5 barn per heltidsanställd. Och den bedömningen som våra nämnder gör inför 2013 är att det ska minska till 6,3 barn.

Men Kerstin Hermansson, centerpartiet, pekade på tidigare års rödgröna ambitioner.

– Ni hade en förhoppning om att det skulle bli 5,3 barn, men så blev det ju inte. Vi har en total på 6,25, och Väster där jag är vice ordförande har vi det största antalet barn med 6,83. Vi är jättebekymrade i Väster över detta.

Debatten i Borås kommunfullmäktige fortsätter idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista