1 av 2
Torsten Hild. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
2 av 2
Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
borås

Konsult utredde nya Textilmuseets behov men utredningen prioriterades ned

Konsulten: "Just nu vinner fastighetsägaren varje match"
2:01 min

Pengarna fortsätter läcka ur Textilmuseets flytt till Simonsland. Kommunen anlitade en inredningskonsult för en kvarts miljon kronor för att ta fram en detaljerad utredning av museets behov och även de andra kommunala verksamheterna som ska flytta till Simonsland. Men när väl hyresavtalet skrevs struntade man i stora delar av utredningen.

Torsten Hild heter konsulten som tog fram den här så kallade behovsutredningen åt Textilmuseet.

– Poängen med att göra en sådan utredning är att precisera sina behov så bra som möjligt, för det betyder att när man tecknar hyresavtalet då vet man vad man ska, det blir inte så mycket otydligheter. Det är också ett sätt att undvika konflikter sent i processen, för det är väldigt dyrt med konflikter sent i processen, säger Torsten Hild.

All info fanns
Som P4 Sjuhärad berättat tidigare saknas flera väsentliga delar i hyresavtalet för museets nya lokaler, saker som kulturen nu måste betala flera miljoner kronor extra för. Lokalförsörjningskontoret, som förhandlat avtalet, hävdar att de extra kostnaderna beror på nya krav från museet. Men P4 Sjuhärad kan idag visa att lokalförsörjningen hade all information om museets behov - de fanns med i den utredning som den utomstående konsulten Torsten Hild kontrakterades att göra.

– Det fanns ju redan angivet, vi jobbar på det här sättet och så vidare, därav krävs detta. Det är ju dumt att först göra ett arbete där vi försöker specifera upp behoven och sedan tecknar men ett väldigt löst avtal, säger Torsten Hild.

"Bara rådgivande"
Totalt har kommunen lagt en kvarts miljon kronor på de behovsutredningar Hild tagit fram. Men när museets hyresavtal förhandlades var utredningen bara rådgivande. Jan-Olof Edman på lokalförsörjningen medger att om man förlitat sig på behovsutredningen så hade de saker man nu tvistar om ingått i hyresavtalet men då hade det också blivit en dyrare hyra.

– Ja, återigen, vi är den här polisen som inte ska acceptera överkrav.

Ni har alltså inte varit överens med Textilmuseet om att till exempel ett tjockt golv är nödvändigt?

– Nej, så är det, säger Jan-Olof Edman.

Har gått för fort
Kritiken som framförts från flera håll gäller inte bara hur Lokalförsörjningskontoret skött det hela utan kritik finns också mot den privata fastighetsägaren Kanico.

Kanico äger Simonslandområdet och är också den som driver hela ombyggnationen.

Kritiken gäller bland att Kanico inte lyssnat på de framtida hyresgästerna, särskilt tydligt blev det här på en inledande workshop i början av 2011. Då kommunen, högskolan och andra intressenter fick ett färdigt förslag presenterat för sig av Kanico som inte alls överensstämde med vad man önskat.

Kanicos projektledare Hanna Lassing erkänner en del av kritiken. Till P4 Sjuhärad säger hon att man gått för fort fram med färdiga förslag som inte följde hyresgästernas önskemål men hon menar vidare att man sedan lyssnade in på vad som efterfrågades.

Inredningskonsulten Torsten Hild, som var den som tog fram behovsutredningarna, är av en annan uppfattning.

– Jag tycker inte alls att man tagit åt sig av kritiken utan bara gått fram med nya förslag som inte stämmer med vad verksamheterna vill ha.

Förlust för kommunen
Klart är att konflikterna efter den inledande workshopen ledde till förseningar. Som i sin tur lett till att byggtakten fått drivas upp - för att hinna i mål i tid och hålla budgeten. Vi har pratat med företrädare för både högskolan och kommunen som beskriver det ovanliga arbetssättet - parallella processer - en slags forcerad process - med så snabba beslut, att kritikerna menar att viktiga val bland annat när det gäller material - inte hinner förankras hos de som ska betala - det vill säga hyresgäster som Textilmuseet.

– Det är för att vinna tid, men vi håller tiden och känner inte till någon slags forcering, säger Kanicos vd Kjell Berggren.

– Man kan baka in allt möjligt i ett hyresavtal men då blir det också en annan hyra, säger Hanna Lassing.

Frågan vad som ingår i avtalet är fortfarande under förhandling mellan kommunen och fastighetsägaren. Men inredningskonsulten Torsten Hild anser att det knapphändiga avtalet än så länge bara innebär förluster för kommunen.

– Ett löst avtal kan ju även bli en nackdel för fastighetsägaren, det beror på vem som är starkast i förhandlingen, säger Hild.

Och vem är starkast i det här fallet, anser du?

– Nu ser det ut som att fastighetsägaren vinner varenda match, än så länge har jag inte sett några plusgrejor för Textilmuseets del, än så länge har man det bara blivit avkall på allting, säger Torsten Hild.

Infekterade konflikter, brutna löften och miljon för skattepengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".