Flaggan på halv stång utanför Kolmårdens djurpark efter olyckan då en anställd blev dödad av varg. Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX.
vargattack

Kolmården kan åtalas för vargolyckan

Arbetsmiljöverket vill att åklagare väcker åtal mot Kolmårdens djurpark efter vargattacken i somras då en kvinnlig djurskötare från Borås dödades. Djurskötaren hittades död inne i varghägnet den 17 juni, men exakt vad som hände där inne är det ingen som vet.

Åtalsanmälan lämnades in i går. Arbetsmiljöverket vill att vissa omständigheter utreds vidare, men det är upp till åklagaren att ta ställning om åtal ska väckas mot djurparken eller inte.

– Det är helt enkelt förundersökningssekretess, så jag kommenterar inte vad vi tar upp i anmälan. Men när det är dödsolyckor brukar vi som regel be åklagare att titta vidare på förhållandena, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist vid Arbetsmiljöverket i Linköping.

Fallet ligger nu hos åklagare i Jönköping och Arbetsmiljöverket har därmed stängt ärendet.

Kände vargarna väl
Djurskötaren hittades död inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark den 17 juni. Kvinnan, som var i trettioårsåldern och kom från Borås, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i varghägnet när händelsen inträffade. Exakt vad som hände där inne är det ingen som vet och det inte fanns inte några övervakningskameror.

– Vi visste ju att det fanns den möjligheten att olyckan skulle utredas som ett arbetsmiljöbrott, så vi är inte särskilt överraskade. Det är bra att få det utrett. När man har blivit av med en kär och älskad arbetskamrat på ett så hemskt sätt så måste alla aspekter av det utredas, självklart, säger Kolmårdens zoologiska chef Mats Höggren.

Inga besök i hägnet
Fram tills dödsolyckan har parkens besökare haft möjlighet att besöka vargarna i hägnet i sällskap av djurskötare. Den verksamheten har sedan olyckan upphört. Arbetsmiljöverket besökte djurparken för någon eller några veckor sedan.

– Då var de inte inne i varghägnet och arbetade. De frös ju det här med att gå in till vargarna tidigare och jag vet inte hur de kommer att göra i fortsättningen, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

Efter olyckan krävde Arbetsmiljöverket en arbetsskadeutredning och en riskbedömning för att förebygga att liknande olyckor sker igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista