Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
SKOGSBRUK

Skogsägare har framtidshopp trots bransch i kris

LRF Konsult: "Skogsägarna är optimistiska"
0:51 min

Trots att det ekonomiska läget är mycket tufft för företagen inom skogsindustrin fortsätter landets skogsägare att se ljust på framtiden.

Skogsbarometern presenteras av LRF konsult och Swedbank som låtit Sifo intervjua 750 av landets skogsägare för att höra deras syn på läget och framtiden.

Visserligen ser skogsägarna inte lika muntert på tillvaron och framtiden nu som de gjorde för ett år sedan. Men majoriteten tycker lönsamheten är god och spår ljusare tider framöver.

– Skogsägarna är optimistiska, men man är inne i den lågkonjunktur som hela samhället är inne i och det gör att man är något avvaktande, säger Stefan Adolfsson - fastighetsmäklare på LRF Konsult som ger råd till skogsägarna.

Andra värden än pengar
Skogsbarometern visar bland annat att skogsägarna är mindre tillfreds med lönsamheten - bara 54 procent är nöjda jämfört med 70 procent förra året.

– Ja det är riktigt att priserna har gått ner när man avsätter skog, och det förstår man ju själv att det tycker man inte om. Men det kommer tryck från skogssektorn att vi måste hålla igång industrin så det sker ju fortfarande köp i skogen, det gör det ju.

Hur mycket skogsägarna får betalt för skogen de avverkar tycks dock spela en allt mindre roll för hur skogsägarna värderar sin skog. Istället är det andra lite mjukare värden som blir allt viktigare.

– Man har en tilltro till skogen som en resurs och en värld att ha sin fritid i, säger Stefan Adolfsson på LRF Konsult.

Tror på framtiden
Magnus Nilsson är en av landets drygt 300 000 privata skogsägare.

– Sådana här svackor har alltid funnits inom skogsnäringen. Jag är inte speciellt oroad, det kommer sno och bli bättre igen, säger han.

Magnus har sin skog utanför Skellefteå. Trots att 2012 kommer gå till historien som ett svart år för skogsindustrin där många företag går på knäna är han inte speciellt orolig.

– Huvudsaken är att folk sköter sina skogar så kommer det nog bli väldigt bra tider igen framåt, säger Magnus Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".