Peter Ulleryd, smittskyddsläkare. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
sjuhärad

Dags för årets omgång av vinterkräksjukan

Smittskyddsläkare: "Känns som en nära döden-upplevelse"
1:37 min

Vinterkräksjukan har kommit till Sjuhärad. Statistiken och många samtal till sjukvårdsupplysningen talar sitt tydliga språk. Typiskt för vinterkräksjukan är att den smittar väldigt lätt och bryter ut väldigt fort – bara ett halvt dygn efter smittotillfället.

Man kan bli riktigt sjuk, säger Peter Ulleryd som är biträdande smittskyddsläkare i regionen.

– Är man frisk och aldrig har varit riktigt sjuk så känns det ofta som en nära döden-upplevelse med kräkningarna och det kraftiga illamåendet. Lös avföring är vanligt också. Däremot brukar det ofta går över fort – kanske efter ett halvt till ett dygn. Efter två dygn brukar man känna sig helt ok.

Hur länge ska man stanna hemma?

– Det är lite olika beroende på vad man jobbar med. Är man inom vården eller förskolan är det 48 timmar efter symptomfrieht som gäller. I överiga arbetslivet så får man gå på det sunda förnuftet. Men det är aldrig fel att vara borta i 48 timmar efter symptomfrihet.

Vad ska man då göra när man väl åkt dit?

– Man ska inte smitta andra. Man kanske behöver lite assistans, men det är onödigt att träffa väldigt många människor när man är sjuk. Och man ska absolut inte ta i mat som någon ska äta. Sen kan man förstås lindra sina egna symptom genom att försöka dricka lite – små mängder ofta så att man inte drabbas av vätskebrist.

Vad gör man för attundvika att få sjukan?

– De gamla vanliga råden gäller. Man ska tvätta händerna efter toalettbesök, och man ska tvätta händerna innan man tar i mat.

Samtal till 1177 och andra indikatorer visar att nu är den här...

– Ja, det stiger i hela regionen. Dessutom har vi fått rapporter från samhället.

Men det här är bara början – det kommer bli värre?

– Ja, sannolikt.

Vinterkräksjukan ger dålig imunitet, det gör att man kan få den om och om igen.

Fråga

Graf över kräkökning:

Klicka för att se större

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".