Alf Gustafsson bläddrar i historieböcker och fotoalbum från Kongokrisen. Foto: Jan-Åke Thorell
kris i kongo

Krigsveteran från Sjuhärad tillbaka i Kongo

Krigsveteranen: "Det råder fullständigt kaos"
4:09 min

Tusentals människor är på flykt i östra Kongo efter att ny strider i staden Goma brutit ut. Alf Gustafsson från Härna utanför Ulricehamn gjorde FN-tjänst i Kongo för drygt 50 år sedan. Nu är han tillbaka i området skulle igår gå över gränsen till Kongo – men det blev problematiskt.

Alf Gustafsson är tillbaka i området tillsammans med en grupp andra krigsveteraner. De har bland annat lagt ner en minneskrans på platsen där Dag Hammarskiöld omkom i en flygkrasch i Zambia.

– Det blev en otrolig resa igår. Vi fick lämna bussen och gå till fots över gränskontrollen. Det blev fullkomligt kaos. Helt plötsligt så dök våra säkerhetspoliser från Kongo upp. Då löste sig alltihop helt plötsligt. Då kom de ingen vart med korruptionen.

Väl inne i Kongo så får FN-veteranerna lägga om sin resa på grund av oroligheterna. Ett besök var planerat på ett sjukhus i Goma – men det blir inställt.

– Vi har fått rapporter idag och där råder fullständig kaos, de vet inte om om de kommer ifrån det här stället. Alla flyg är indragna. Vi hade bokat flyg och skulle åkt ikväll. Men nu har det också blivit strul med sjukhuset. De har flytt hals över huvud därifrån, de svenskar som vi skulle besökt där.

Det är 50 år sedan du var där på grund av krig, och nu får ni er resa omdirigerad i samma område på grund av krig – igen. Känns det hopplöst?

– Jo, det är klart. Det som skedde 1961-62 med fruktansvärda oroligheter och imbördeskrig var fruktansvärt. Och de här rebellerna är inte snälla precis, vad vi har förstått.

Lyssna på en längre intervju med Alf, klicka på ljudknappen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".