1 av 2
Tjuvar riktar in sig på äldre, och hittar på nya metoder för att luras. Foto: Christine Olsson/Scanpix
2 av 2
Göran Gunnarsson, Polisen i Jönköping Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
brott mot gamla

Flera metoder att lura äldre

1:40 min

Att säga att de är ett barnbarn, kommer från hemtjänsten eller säljer mattor är beprövade sätt för brottslingar att stjäla pengar från äldre. Och metoderna för att lura äldre blir allt fler.

– Det senaste nu har varit personer som utgett sig för att vara elektriker och som knackat på hos äldre i Vetlanda och Eksjö, säger Göran Gunnarsson presstalesperson hos polisen.

Tjuvarna som utgett sig för att vara elektriker och bett om att få komma in i lägenheten. Väl inne har de låtsats titta på elen samtidigt som de gått runt och samlat på sig värdesaker. 

Under den senaste tiden har metoderna varit många bland tjuvar som lurar äldre. Polisen har fått höra om många olika tillvägagångssätt att lura äldre på pengar och värdefulla ägodelar. De har knackat på dörren och låtsas vara en släkting som behöver pengar, sagt att de är hemtjänsten som ska komma och hjälpa dig och stulit saker i lägenheten eller stannat en äldre på gatan och bett om vägvisning till sjukhuset, och väl inne i bilen har de försökt lura de äldre på pengar.

Och detta är bara några av tillvägagångssätten.

– Det är hur många olika sätt som helst. Man kan utge sig för att vara precis vem som helst, säger Göran Gunnarsson.

Och det du kan göra är att helt enkelt inte öppna dörren om du inte känner igen personen på andra sidan.

– Släpp inte in någon i lägenheten som man inte är bekant med. Konsultera närstående först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista