västra götaland

Västsvensk konjunktur rasar – Sjuhärad klarar sig

Regionutvecklingsdirektörn: "Sjuhärad har minskat minst"
1:39 min

Sedan i våras har konjunkturen i Västra Götaland försämrats markant. Nedgången har varit störst inom den exportberoende tillverkningsindustrin. Det visar en konjunkturrapport som Västra Götalandsregionen presenterade i dag.

Trots de fortsatta orosmolnen i Europa tror det västsvenska näringslivet att nedgången bromsas upp det kommande halvåret. Sysselsättningen i näringslivet förväntas minska något – en fjärdedel av företagen uppger att de kommer att minska personalstyrkan.

Bertil Törsäter är Regionutvecklingsdirektör vid Västra Götalöandsregionen, och erkänner att det blivit sämre – men inte så illa som det kan se ut.

– Det har inte blivit så dåligt som man kan tro. Det som hänt är att vi har lämnat det vi tidigare kallat normalkonjunktur. Däremot är vi inte nere i de vi kallar lågkonjunktur.

Backar trots optimism
Företagen i Sjuhärad gav optimistiska prognoser i våras. Särskilt handeln och industrin var positiva och trodde på en konjunkturuppgång till hösten. Istället så har konjunkturen backat ett steg. Konjunkturindex noteras i höst till minus 16 vilket kan jämföras med minus 7 i våras.

– Sjuhärad har ett av de bättre lägena, precis som i förra mätningen. Det är ett av områdena som sänkt minst. Man kan säga att det går hyfsat bra för byggsektorn och detaljhandeln, men även i Sjuhärad har man problem med tillverkningsindustrin. Den är negativ inför framtiden, inte minst för textil, säger Bertil Törsäter.

Prognoserna för våren är relativt försiktiga och företagen väntar sig inte några större konjunkturförändringar.

Sämre än normalt
Konjunkturindex för Västra Götaland har minskat från -6 till -21 sedan i våras. Detta indikerar ett läge som är sämre än normalkonjunktur, men inte nere på den nivå som indikerar lågkonjunktur. Prognosen tyder på en viss tillförsikt i näringslivet som för med sig att nedgången bromsas upp till våren.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sverigesradio.se

Fakta:

Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom följande huvudbranscher: tillverkningsindustri, byggnadverksamhet, sällanköpsvaruhandel, bilhandel, transport och logistik, partihandel, uppdragsverksamhet samt IT-verksamhet.

Undersökningen som ger en totalbild för hela Västra Götaland har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".