1 av 4
Alexander Björklund i pojkrummet/studion på Hestra. Foto: Maja Jerosimic.
2 av 4
Foto: Maja Jerosimic.
3 av 4
Klicka för CAZZETTES OFFICIELLA VIDEO
4 av 4
Det viktigaste instrumentet av alla - en dator.
MUSIK

Cazzette tar över efter Swedish house mafia

"Målet är att gå hela vägen - en världsartist"
6:15 min

Det kan finnas en blivande dj-superstjärna i Borås. Alexander Björklunds "Cazzette" spås en lysande framtid och man siktar mot samma astronomiska höjder som storexporten Swedish house mafia.

För några år sen var det inga som pratade om DJ:s som superstjärnor här i Sverige, men mycket har förändrats.
Numera är en DJ inte bara en skivvändare utan en musikproducent av dansmusik, och exempelvis Avicci har blivit väldigt populär, inte minst bland unga.

Ett annat exempel är Swedish house mafia som i dagarna spelar för utsålda hus på Friends arena i Stockholm.

P4 Sjuhärad fick en pratstund med 23-årige boråsaren Alexander Björklund i pojkrummet på Hestra där han har en provisorisk studio där han gör all sin musik på datorn.
Tillsammans med 19-årige Sebastian Furrer från Varberg bildar han DJ-duon Cazzette, och man spås nu att bli ett stort namn i framtiden.

Allt började på högstadiet
Duon har samma manager som Avvicci och har redan turnerat med honom i USA, men hemma i Borås är det ingen som vet vem Alexander Björklund är.

– Det känns rätt skönt, det gör inget. Det är ju inte så att vi jagas av papparazzis i USA eller så men det är klart att det är skillnad mot livet som jag lever hemma, säger han.

Det var på högstadiet som intresset för elektronisk dansmusik tog fart för Alexander Björklund, ett disco på Dalsjöforsskolan gjorde stort intryck.

– Då var det lampor som blinkade och då tyckte man det var skithäftigt, det var ett högstadiedisco och inte på någon högre nivå men jag var ändå helt tagen av det. Jag började öva mer och mer på själva DJ:andet på fritidsgården men det räckte inte, jag ville göra musiken som jag spelade också och då i 8:an, 9:an någon gång så började jag producera musik, säger han.

23-årige Alexander Björklund fick kontakt med 19-årige Sebastian Furrer i Varberg för ungefär 2 år sen, de möttes via ett musikforum på internet och började skicka ljudfiler till varandra.

USA-turné förra året
Från början fanns inga planer på att göra något mer seriöst ihop men de märkte att de kompletterade varandra och när de fick kontakt med managementbolaget "At night" i Stockholm som företräder DJ:n Avvicci så formades gruppen mer seriöst.

Alexander och Sebastian hade haft mycket kontakt över telefon, men när de åkte på sin första USA-turné förra året så hade de fortfarande inte träffat varandra på riktigt särskilt många gånger.

– Fjärde gången som jag och Sebbe träffades så åkte vi på turné i USA. Det var väldigt roligt, säger han.

Hur var den turnén?

– Det var helt magiskt. Från att ha suttit i sovrummet och jobbat och skickat filer fram och tillbaka till att spela inför mellan 1000 och 5000 personer nästan varje kväll, ja det var helt fantastiskt, säger han.

"Finns mycket kvar att hämta"
Den senaste tiden har svensk house-musik fått mycket uppmärksamhet, inte minst genom Swedish house mafias och Avviccis framgångar. Alexander Björklund tror att intresset för den elektroniska dansmusiken bara kommer bli större och större.

– Det har blivit explosion av det men jag tror ändå inte att det har sett sin topp, folk är förbryllade över att det blivit så stort och tror att det inte kan hända fler saker men jag tror det finns mycket kvar att hämta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".