1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 2
Tobias Kullingsjö driver en mjölkgård utanför Vårgårda och är ordförande i styrelsen för ett biogasprojektet. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
VÅRGÅRDA, HERRLJUNGA

Full gas mot biogas

Biogasförening: "Lutar åt att vi kommer kunna fullfölja"
1:32 min

20 miljoner kronor i bidrag från Länsstyrelsen har gett nytt hopp för ett biogasprojekt i Vårgårda och Herrljunga. Ett 20-tal lantbrukare vill bygga en anläggning där bland annat gödsel ska förvandlas till fordonsgas.

Som P4 Sjuhärad berättat tidigare har bygget av biogasanläggningen försenats kraftigt. Lantbrukarna hade planerat för att anläggningen skulle vara igång nu i höst, men den har ännu inte börjat byggas.

Orsaken till förseningen är att nya och hårdare miljökrav från Länsstyrelsen har inneburit en kraftig fördyrning av projektet, vilket innebär att bidrag måste till för att anläggningen ska kunna byggas.

Nu har alltså beskedet från Länsstyrelsen kommit - 20 miljoner kronor i investeringsbidrag till projektet.

– Vi är jätteglada att få ett sånt stöd nu efter en riktigt tuff resa. Det här var ju mer eller mindre ett måste för oss för att få till detta. Så det här beskedet är jättepositivt, säger Tobias Kullingsjö, mjölkbonde och ordförande i den förening som planerar att bygga biogasanläggningen.

Kommer pengarna att räcka?

– Det ser väldigt positivt ut, det lutar åt att vi kommer att kunna fullfölja satsningen.

Anläggningen ska ta hand om gödsel och växtrester från ett 20-tal gårdar i Vårgårda och Herrljunga. Gasen ska säljas som fordonsgas, och ett kontrakt med en distributör är redan skrivet.

Men några saker återstår att lösa för biogasföreningen och inom de närmsta veckorna ska beslutet fattas om det blir en anläggning eller inte. Och Tobias Kullingsjö är alltså hoppfull.

– Om vi bestämmer oss för att köra så är tanken att vi ska kunna komma i produktion till nästa årsskifte, 2013-2014.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".