1 av 4
Foto: Pär Sandin.
2 av 4
Tomas Arvidsson och Jan-Olov Källqvist testar stabiliteten på en gravsten på Kinna nya kyrkogård. Foto: Pär Sandin.
3 av 4
Ture Klintenberg, kyrkogårdsföreståndare i Kinna. Foto: Pär Sandin.
4 av 4
35 kilos dragkraft - det ska en gravsten klara utan att falla. Annars måste den sättas om. Foto: Pär Sandin.
MARK

Gravstenskontroller görs om

1:39 min

Efter dödsolyckan i Bollebygd förra året sågs gravstenarna över på landets kyrkogårdar, men nu har det arbetet fått göras om. Nya riktlinjer har kommit för vad som ska definieras som en instabil gravsten.

Strax efter Alla Helgonhelgen markerades över hundra stenar på kyrkogården i centrala Kinna med iögonfallande rödvita plastband.

Anledningen är att kyrkan gått igenom alla gravstenar på nytt och följt helt nya riktlinjer som tagits fram centralt för vad som ska definieras som en instabil gravsten.

– Vi har markerat stenarna för att vi gjort en ny kontroll av stenarna, och de som är instabila har vi märkt med ett rött band, säger Kinnas kyrkogårdsföreståndare Ture Klintenberg.

Den tragiska dödsolyckan förra året, då en flicka dog när en gravsten välte över henne i Bollebygd, fick stora konsekvenser för kontrollen av gravstenar. På landets kyrkogårdar kontrollerades gravstenar och de som upplevdes som instabila lades ned på marken.

Men exakt vad som skulle definieras som en lös sten var subjektivt. I höst har det nu kommit nya anvisningar för hur säkerhetskontrollen på äldre stenar ska genomföras. Det är Centrala Gravvårdskommittén som bestämt att en gravsten bland annat ska klara 35 kilo dragkraft utan att välta.

– Klarar stenen det bedöms den som säker, annars är den instabil och måste åtgärdas. Tidigare provade vi med handen och det blev en bedömningssak. Nu vet vi vad som gäller.

På Kinna gamla kyrkogård i Kinna har cirka 120 stenar markerats som instabila och just nu pågår kontrollen av den nya kyrkogården vid Kinna Borg. Där har man redan hittat ett tiotal stenar.

Och det är gravrättsinnehavarens ansvar att åtgårda gravstenen.

– De som vi bedömer som så riskfyllda att de kan ramla mycket lätt - de lägger vi omkull direkt. Inom ett år är det rimligt att de (gravrättsinnehavarna) har åtgärdat det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista