Foto: Hasan Raza/Scanpix.

Många döda när textilfabrik brann i Bangladesh

Många arbetare kände inte till nödutgången
1:06 min

Minst 117 personer uppges ha dött i samband med en brand på en textilfabrik i Bangladesh. Företag i Sjuhärad har produktion i Bangladesh men det är oklart om den aktuella fabriken producerade kläder för något svenskt företag.

Dödssiffran efter en brand i en textilfabrik har reviderats till 112 under söndagsmorgonen.

Branden bröt ut i en textilfabrik i utkanten av huvudstaden Dhaka i Bangladesh på lördagskvällen och flera hundra arbetare blev instängda när lågorna spred sig i fabriken.

Branden spred sig snabbt i sjuvåningshuset som huserade textilfabriken Tazreen Fashions, i utkanten av huvudstaden Dhaka. Hundratals arbetare kämpade för att ta sig ut.

Det finns olika uppgifter om antalet döda, men polisen säger att man fortsatt att hitta döda kroppar på olika våningsplan under morgonen.
Tusentals oroliga anhöriga till fabriksarbetare omringar området.

Flera arbetare dog när de hoppade ut från den brinnande fabrikens fönster, andra skadades svårt. Runt 50 arbetare kunde räddas från taket.

Till bangladeshiska medier säger en del överlevare att det fanns en nödutgång men att många arbetare inte visste hur man skulle nå den.

Bangladesh har gått från att vara fattigt och irrelevant för världsekonomin till att bli en viktig spelare i den globala försörjningskedjan för textilier., med produktion för internationella jättar som HM och Walmart. 

Textilfabrikerna erbjuder jobb åt 3 miljoner människor, runt 80 procent av dem kvinnor. Men löner och arbetsvillkor i fabrikerna har ifrågasatts, och regeringen står under press att förbättra villkoren.

Enligt ägaren till fabriken producerades där kläder för internationella märken som holländska C&A och Hong Kong-baserade Li & Fung, rapporterar AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".