Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
POLISEN

Färre poliser i tjänst på helgerna

Betydligt färre poliser arbetade i år under en helg i Västra Götaland jämfört med en motsvarande helg 1998. Detta trots att antalet poliser ökat med nära 20 procent.

Dagens Nyheter har jämfört polisbemanningen en fredag och lördagsnatt i mars 1998, med bemanningen en helgnatt i mars i år.

I vartannat län har polisen sämre helgbemanning, detta trots att Sverige sedan 1998 fått 3 620 fler poliser - en ökning med 22 procent.

Västra Götaland är ett av de län där antalet poliser i tjänst minskade den aktuella helgen i undersökningen trots att det är nästan 20 procent poliser anställda. 1998 arbetade 336 poliser natten till lördag och i år var motsvarande siffra 293 poliser.

En planerare vid polisen i Västra Götaland säger i en kommentar till tidningen att det kommit massor med nya poliser de senaste åren, men att många av de tillfälligt fått användas till kontorsarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".