Lisa Thorander, L.E.V. Foto: Caroline Aronsson P4 Sjuhärad
borås

Boråsare demonstrerade mot kvinnovåld

L.E.V: "Kvinnorna får utstå tortyr"
1:45 min

Igår hölls en demonstration på Stora torget i Borås med anledning av att det var FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Nystartade organisationen L.E.V (livet efter våldet) var initiativtagaren till demonstrationen i Borås, där också flera politiska partier fanns på plats.

Bland demonstranterna fanns Laila Ticka och Sirpa Likaloma.

– Jag är här för att jag tänker på en person som blev brutalt misshandlad nyligen. Tänker på henne och hennes barn.

Båda tycker att det är jätteviktigt att prata om problemet med kvinnovåld, så att de inte kan pågå i det tysta.

– Det måste vi prata om mer. Jag läste senast igår om att rummen på kvinnojouren inte räcker till, att det inte finns lägenheter de kan flytta ut till. De får tacka nej till flera som är drabbade.

Lisa Thorander, för nystartade organisationen L.E.V, är initiativtagare till demonstrationen.

– Vi tycker att man ska uppmärksamma den här dagen, och peka på att man måste prata om detta mer än en dag om året. Vi vill lyfta frågan om kvinnoförtryck och kvinnovåld även här på hemmaplan, om att anmälningarna ökar. Vi på LEV fokuserar på ett mål – att få till ett Kvinno- och Barnhus i Borås. Det behövs för de kvinnor som efter våldet får utstå nästan värre våld och trakasserier, och i många fall vårdnadstvister.

I ett Kvinnor- och Barnhus samlas alla myndigheter som kommer i kontakt med kvinnorna under ett tak, för att underlätta processen och inte utsätta kvinnan ytterligare.

– Hon har redan utstått tortyrliknande situationer i förhållandet och ska inte tröttas ut ännu mer, säger Lisa Thorander.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".