1 av 3
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
2 av 3
Parker Hannifin. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
3 av 3
Patrik Eriksson. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
borås

Komptid för att slippa varsel

Facket: "99 procent gick med på förslaget"
1:36 min

Varselvågen har slagit hårt mot västsverige och hittills i år har över 11 000 personer har varslats i Västra Götaland. På företaget Parker Hannifin i Borås har över 100 tjänstemän frivilligt valt att ta ut komptid för att lindra konsekvenserna av lågkonjunkturen.

Genom att tjänstemännen går samman på Parker Hannifin går ihop och tar utt komptid hoppas man kunna förhindra uppsägningar. I gengäld bjuder företaget på lika mycket tid. De anställda jobbar fyra dagar i veckan med bibehållen lön. Valet var inte svårt, säger Patrik Eriksson i fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

– Fackklubbarna tillsammans med ledningen jobbade fram ett avtal som den enskilde fick ta ställning till. När det väl låg framme så hade vi ett gemensamt möte med Unionen och Sveriges samlade ingengörer, sen var det upp till var och en om man ville vara med på detta.

De allra flesta ville – 99 procent gick med på förslaget. Alternativet om de inte hade kommit överens kan man bara spekulera i.

– Varsel har ju nämnts.

Det är inte omöjligt att alternativet hade varit uppsägningar på företaget. De allra flesta verkar vara nöjda med uppgörelsen, men ett problem skulle kunna vara om någon inte har egen komptid att ta ut, eller har planerat att ta ut komptiden för att få en längre ledighet. Men i de fallen har man hittar personliga lösningar och tillåter till exempel ett negativt kompsaldo.

Avtalet gäller till slutet av janurari – vad som händer sedan är oklart.

– Det återstår att se. Vi följer utvecklingen tillsammans med ledningen för företaget, och kommer ha avstämning strax innan jul och efter jul och se hur det ser ut.

Men det här är ingen långsiktig lösning?

– Nej. Just nu för tillfället lämpar det sig, men hur det ser ut i framtiden kan man bara sia i.

Från januari till och med oktober i år så har över 800 personer varslats om uppsägning i Sjuhäradskommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".