Magnus Nyström från Borås Brottarklubb och tränaren Davod Mossavi. Foto: Sara Kvist P4 Sjuhärad
borås

Prisad brottning hotas när pengarna dras in

1:24 min

Satsningen på att få unga på Hässleholmen att brottas riskerar att försvinna. Projektet fick nyligen "Borås stads integrationspris 2012". Trots att brottningsträningen upplevs som positiv så kan mycket av verksamheten försvinna när kommunens pengar dras in.

Magnus Nyström från Borås Brottarklub har nu vänt sig till kommunen för att vädja om en fortsatt satsning.

– Man blir prisad och sen får man eventuellt lägga ner verksamheten bara någon månad efteråt, när man då vet att det funkat och varit bra.

Davod Mossavi har varit anställd och arbetat med ungdomarna.

– De har väldigt intresse för brottning. De är väldigt glada och aktiva, detta är det bästa som händer i deras liv, i deras ålder. De lär sig att man ska kämpa och inte ge upp, man får starkt självförtroende. Det hjälper till i livet.

Magnus Nyström har märkt att integration blir en naturlig och possitiv effekt av brottningen, och att sporten på ett naturligt sätt lär de unga om samhället och Sverige.

– När man åker med de unga hör man att Karl från Sjömarken bor över hos Ibrahim från Hulta, att de blir kompisar. När man åker på turneringar ihop så kan man förklara hur ett vattentorn funkar, man berättar om Sveriges fem största städer. Vi ser det här som integration på riktigt. Idrottsrörelsen öppnar upp mycket – Svenskar från andra stadstedlar träffar de här barnen. De har levt större delen av sina liv omkring Hässleholmen, men nu får de komma ut och se Borås och vilka möjligheter som finns. Det vore tråkigt att behöva lägga ner en verksamhet som vi vet fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista