1 av 2
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
2 av 2
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
västra götaland

Varselvågen slår hårt mot Västsverige

1:52 min

Värst drabbade av varslen i västsverige, i förhållande till folkmängd, är Skaraborg och Fyrbodal. Bilbranchen är en av de hårdast ansatta. Och det är anställda genom bemanningsföretag som ryker först.

– Om vi jämför situationen med krisåren 2008 och 2009, så är vi väldigt långt ifrån den situationen än i Västra Götaland. Vi har en varselsituation som faktiskt idag ligger lägre än resten av landet i snitt, säger Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Saab en tredjedel
Idag, alltså om man då inte räknar in Saabs varsel i början av året, vilket utgör en tredjedel av alla varsel i länet i år. I november kom sen varsel på 200 Ericssonanställda i Göteborg/Mölndal och 260 bemanningsanställda på Volvo Lastvagnar i Tuve.

Till och med oktober så varslades Göteborgsområdet över 4 000 personer, vilket placerar det mitt i listan.

Alltid oro
Martin Rydin jobbar på Volvo PVs reservdelslager i Torslanda. Han berättar att han var i riskzonen att bli varslad 2008, men klarade sig då. Men svårigheterna i bilbranschen gör att han hela tiden är orolig över att förlora jobbet.

– Det brukar väl alltid komma en mindre lyckad present innan jul. Just nu har vi klarat oss hittills, men drabbas PV så drabbas vi uppe på Volvo RA också, säger han.

Hur är stämningen på din arbetsplats?

– Det är många som går runt och snackar om det, man ser att folk mår lite sämre. Man är inte lika glad kanske.

Ser du någon ljusning?

– Nej, faktiskt inte, säger Martin Rydin.

Men regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter ser ljusare på framtiden.

– Vi har väldigt bra företag och starka företag här och om inget nytt oförutsett händer i omvärlden så tror jag vi kan vara ganska optimistisk inför framtiden, säger han.

Ni ser ingen spiral neråt?

Det är svårt att göra de bedömningarna. Vi ser framför oss, att företagen minskar på personalen framförallt inom industrin. Det kommer ju säkert att innebära fler varsel, det tror jag man kan utgå ifrån. Det är bara att hoppas på att de inte blir för stora, säger Bertil Törsäter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista